Ένα απρόσμενο γύρισμα των τάσεων στη Wall Street με τις ρευστοποιήσεις να κυριαρχούν, έφερε τους επιμέρους δείκτες της αμερικανικής αγοράς από το… πράσινο στο… κόκκινο. Μάλιστα, με το άνοιγμα της συνεδρίασης ο βιομηχανικός Dow Jones είχε καταφέρει να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 35.000 μονάδων, ενώ ο S&P 500 φλέρταρε με το πολλοστό του ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, ο Dow υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,32% στις 34.865 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει πτώση κατά 0,37% στις 14.489 μονάδες και ο S&P 500 χάνει 0,33% στις 4.345 μονάδες.

Το φάντασμα του πληθωρισμού συνεχίζει να ρίχνει τη σκιά του πάνω από την αγορά, όπως επιβεβαίωσαν και τα νεότερα στοιχεία για το δείκτη τιμών καταναλωτή και παραγωγού, τον Ιούνιο που «έπιασαν» ταβάνι. Άλλωστε, και η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, σε δηλώσεις της στο CNBC προειδοποίησε την αγορά πως θα πρέπει να περιμένει αρκετούς ακόμη μήνες υψηλού πληθωρισμού. Αν και συμφώνησε με την άποψη πως μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και πάλι κοντά σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ανάλογο ήταν το μήνυμα, εξάλλου, και του Τζερόμ Πάουελ κατά τη διήμερη κατάθεση του, χθες και προχθές, σε Γερουσία και Βουλή. Ο κ. Πάουελ επέμεινε πως παρά τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων, η Τράπεζα δεν ανησυχεί διότι επιμένει να θεωρεί το φαινόμενο της αύξησης των τιμών παροδικό (αν και προφανώς παρακολουθεί από κοντά την πορεία του δείκτη). Ξεκαθάρισε δε, πως το tapering αργεί ακόμη…

Στα μάκρο της ημέρας, αν και οι λιανικές πωλήσεις αποτέλεσαν μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς κινήθηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο, με αύξηση κατά 0,6% τον Ιούνιο αντί του εκτιμώμενου 0,4%, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διαμορφώθηκε στο 80,8, χαμηλότερα από το 85,5 του περασμένου μήνα και κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανάμεναν ανάκαμψη του.

Ακόμη και η συνεχιζόμενη ροή θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο δεν φαίνεται να προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση στους επενδυτές που το είχαν προεξοφλήσει. Εξάλλου, οι αναλυτές προβληματίζονται από το γεγονός ότι μπορεί η κερδοφορία των τραπεζών να σημειώνει άλμα, αλλά τα έσοδα τους από τις πωλήσεις υποχωρούν λόγω των χαμηλών επιτοκίων.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ανακάμπτει σήμερα στο 1,325, ενώ στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1,181.

Στην αγορά των commodities, το πετρέλαιο απώλεσε τα αρχικά του κέρδη με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να σημειώνει επίσης κάμψη κατά 0,40% στα 71,36 δολάρια, με φόντο και την πιθανή επίτευξη συμφωνίας στον ΟΠΕΚ+, ενώ πτωτική παραμένει η κίνηση του χρυσού, ο οποίος χάνει σχεδόν 0,80% στα 1.812 δολάρια την ουγγιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street