Απρόσμενη αύξηση κατέγραψαν τον Ιούνιο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, καθώς η ζήτηση για αγαθά παρέμεινε ισχυρή, ακόμη και κατά τη περίοδο όπου παρατηρείται μετατόπιση των δαπανών στις υπηρεσίες. Τα νέα αυτά στοιχεία ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις ανέκαμψαν κατά 0,6% τον περασμένο μήνα, έναντι προβλέψεων των αναλυτών για αύξηση κατά 0,4%.

Ωστόσο, οι ελλείψεις μηχανοκίνητων οχημάτων λόγω της παγκόσμιας συμπίεσης της προσφοράς ημιαγωγών, η οποία είναι χαμηλότερη από την παραγωγή, εμποδίζουν τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Η ζήτηση μετατοπίστηκε σε αγαθά όπως ηλεκτρονικά και μηχανοκίνητα οχήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονταν από το σπίτι, πήραν μαθήματα στο διαδίκτυο και απέφυγαν τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Οι δαπάνες στρέφονται πλέον σε υπηρεσίες όπως ταξίδια και ψυχαγωγία, με τουλάχιστον 160 εκατομμύρια Αμερικανούς να έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19.

Με εξαίρεση τα αυτοκίνητα, τη βενζίνη, τα δομικά υλικά και τις υπηρεσίες τροφίμων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 1,1% τον περασμένο μήνα.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, σημείωσαν διψήφια αύξηση το δεύτερο τρίμηνο. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 11,4% το πρώτο τρίμηνο.

Τα νοικοκυριά συγκέντρωσαν τουλάχιστον 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αποτιμεύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία αναμένεται φέτος να πέσουν στην αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή