Όπως είχε προαναγγείλει, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέδωσε την Παρασκευή προειδοποίηση προς τις αμερικανικές εταιρείες, ότι αντιμετώπισαν σοβαρούς και κλιμακούμενους κινδύνους αν δραστηριοποιούνται στο Χονγκ Κονγκ, καθώς η κινεζική κυβέρνηση καταπατά όλο και περισσότερο τις οικονομικές ελευθερίες.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ εξέδωσαν « επιχειρηματική οδηγία» περιγράφοντας τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στο Χογκ Κονγκ. Στις απειλές αυτές περιλαμβάνεται η «ικανότητα» του Πεκίνου να αποκτά πρόσβαση σε δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε διακομιστές στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και ο νέος νόμος ο οποίος επιτρέπει αντίποινα σε όποιον βοηθά ξένα έθνη να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον κινεζικών εταιρειών και αξιωματούχων.

Η οδηγία αυτή επισημαίνει μάλιστα ότι πρόσφατα εγκριθείς νόμος για τις αντι-κυρώσεις «δεν κάνει σαφή διάκριση μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο», υποδηλώνοντας ότι οι αμερικανικές εταιρείες στο Χονγκ Κονγκ αντιμετώπισαν αυξημένους κινδύνους.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας που επέβαλε το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ πέρυσι για να στοχεύσει την πολιτική διαφωνία, επισημαίνοντας ότι ήδη έχει συληφθεί ένας Αμερικανός πολίτης.

«Αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τις επιχειρήσεις και τα άτομα που δραστηριοποιούνται στο Χονγκ Κονγκ », αναφέρει η οδηγία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέβαλε επίσης κυρώσεις σε επτά ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους που υπηρετούν στο γραφείο του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ.

Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση εκδίδει επιχειρηματική οδηγία για το Χονγκ Κονγκ.

«Μετά τις αποφάσεις του Πεκίνου κατά το περασμένο έτος, που καταπνίγοπυν το δημοκρατικό αίσθημα των ανθρώπων στο Χονγκ Κονγκ, αναλαμβάνουμε δράση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντον Μπλίνκεν προσθέτοντας: «Σήμερα στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ στέκονται αποφασιστικά στο πλευρό των ανθρώπων του Χονγκ Κονγκ.»

Σχολιάζοντας την απόφαση του Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Χονγκ Κονγκ τόνισε ότι «γνωρίζει καλά» τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

«Το Χονγκ Κονγκ παραμένει ένας κρίσιμος και ζωντανός διαμεσολαβητής του εμπορίου και της χρηματοοικονομικής ροής μεταξύ Ανατολής και Δύσης», δήλωσε το επιμελητήριο. «Έχει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα εμπορικού δικαίου, έχει μια πιο ανοιχτή και εξελιγμένη ψηφιακή υποδομή από πολλούς από τους Ασιάτες.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή