Ο Τζο Μπάιντεν, κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Ευρώπη, υπήρξε απόλυτα σαφής ως προς την πρόθεσή του να κρατήσει ζωντανή τη σύγκρουση με το αντίπαλον δέος της Κίνας ζητώντας δε, και τη στήριξη της Ευρώπης για τη δημιουργία μιας «συμμαχίας δημοκρατιών». Το Πεκίνο απέφυγε σε πρώτο χρόνο να απαντήσει, όμως πιθανότατα μέσα από την αυριανή ομιλία του προέδρου Σι Ζινπίνγκ θα… σηκώσει το γάντι αναπτύσσοντας τις προθέσεις και βλέψεις του για τα επόμενα χρόνια.

Η ομιλία του Κινέζου προέδρου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των λαμπρών εορτασμών για τα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος και δεν είναι τυχαίο πως θα πραγματοποιηθεί στην εμβληματική πλατεία Τιένανμεν, στην ίδια τοποθεσία όπου το 1949 ο Μάο Τσετούνγκ ανακήρυξε τη δημιουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Αν και η ομιλία του Σι Ζινπίνγκ θα έχει σαφείς αναφορές στις μεγάλες… επιτυχίες της χώρας υπό το κομμουνιστικό καθεστώς, στέλνοντας ένα μήνυμα συσπείρωσης προς την εσωτερική κοινή γνώμη, είναι προφανές πως θα έχει αποδέκτες και τη διεθνή κοινότητα, σε ένα διάστημα που τα σενάρια για έναν νέο ψυχρό πόλεμο φουντώνουν. Εξάλλου, οι προβλέψεις όσων ήθελαν τον Τζο Μπάιντεν να ακολουθεί πιο μετριοπαθή στρατηγική από τον Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Πεκίνο, γρήγορα διαψεύστηκαν.

Από την άλλη πλευρά ο ίδιος ο Σι έχει κατηγορηθεί (προφανώς διακριτικά, όπως αρμόζει στα εγχώρια δεδομένα) για υπερβολική υποχωρητικότητα έναντι της Δύσης και έναντι των κλιμακούμενων διπλωματικών και οικονομικών επιθέσεων της Ουάσιγκτον. Και μπορεί ο ίδιος να παραμένει απόλυτα κυρίαρχος στο παιχνίδι της εξουσίας του Πεκίνου, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιώσει την ερχόμενη χρονιά όταν θα διεκδικήσει μια ιστορική, τρίτη θητεία στο τιμόνι της χώρας, όμως οι συνθήκες ειδικά μετά την πανδημία έχουν αλλάξει.

Σε οικονομικό επίπεδο η χώρα φαίνεται να κατάφερε να αποτινάξει σχετικά γρήγορα τις συνέπειες της κρίσης, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να αναμένεται να διαμορφωθούν στο 8,5% φέτος, όμως η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προβλέψει ένα «ξεφούσκωμα» τα επόμενα δύο χρόνια, γύρω στο 5,4% το 2022 και το 5,3% το 2023. Πρόκειται για νούμερα που για τα δυτικά επίπεδα φαίνονται υψηλά, αλλά στην ουσία δεν είναι διόλου καλά για τα δεδομένα του ασιατικού δράκου. Την ίδια ώρα, η ψαλίδα του πλούτου στο εσωτερικό της κινεζικής κοινωνίας έχει διευρυνθεί, γεγονός που συνιστά μια σοβαρότατη πρόκληση για την πολιτική ηγεσία.

Ακόμη και η πρόσφατη ιστορική αναθεώρηση της πολιτικής για τα παιδιά και η αύξηση του ορίου στα τρία παιδιά για τα ζευγάρια, σαν αποτέλεσμα της σοκαριστικής επιδείνωσης στα στοιχεία γεννήσεων της χώρας συνιστά ένα ακόμη κομμάτι του παζλ μιας κοινωνίας που αγωνίζεται να συνταιριάξει τα δεδομένα της σημερινής εποχής, της οικονομικής και τεχνολογικής ενδυνάμωσης με ένα πολιτικό σύστημα που παραμένει «καρφωμένο» λίγο-πολύ στην ίδια… παλαιοκομματική νοοτροπία.

Σε πρόσφατη έκθεσή του, το κρατικό συμβούλιο ανακοίνωσε με ικανοποίηση πως χάρη στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ο μέσος όρος ζωής έχει διπλασιαστεί στα 77 χρόνια, σε σχέση με τα 35 χρόνια που ίσχυαν κατά την ανάδειξη του Κόμματος στην εξουσία. Όμως, η τελευταία απογραφή πληθυσμού έδειξε επίσης ότι μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, ο πληθυσμός αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1950, με αποτέλεσμα στον τωρινό ρυθμό η Ινδία –μια επίσης ισχυρή οικονομική και βιομηχανική δύναμη- να ξεπεράσει σε λίγα χρόνια την Κίνα σε συνολικό πληθυσμό.

Στην ομιλία του ο Κινέζος πρόεδρος θα σταθεί στην οικονομική ενδυνάμωση της χώρας και την οικονομική ενδυνάμωση των ίδιων των πολιτών, όπως φαίνεται μέσα από τα επίσημα στοιχεία για το κατά κεφαλήν εισόδημα, που σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα ανέβηκε περίπου στα 10.200 δολάρια (στοιχεία του 2019) με το συνολικό ΑΕΠ να εκτοξεύεται στα 15,6 τρισ. δολάρια. Όμως, μάλλον θα προσπαθήσει… βολικά να αποφύγει τη συζήτηση για την αυξανόμενη ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, που το ίδιο το κόμμα και ο ίδιος προσωπικά είχαν προ πολλού δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν.

Η Credit Suisse την πρόσφατη έκθεση της για τον παγκόσμιο πλούτο ανέφερε πως ο αριθμός των εκατομμυριούχων στην Κίνα εκτοξεύτηκε κατά 35% μέσα στο 2020 και  αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2025. Την ίδια ώρα, εκτιμάται πως περίπου 710 εκατ. Κινέζοι επιβιώνουν με ένα εισόδημα κάτω των 2.000 γουάν το μήνα (ήτοι περίπου 300 δολάρια) και άλλα 310 εκατ. με λιγότερο από 1.000 γουάν.

Κι όλα αυτά βέβαια σε ένα διάστημα αυξανόμενου εμπορικού ανταγωνισμού με τη Δύση, αυξανόμενης πίεσης για την πηγή προέλευσης του κορωνοϊού και αυξανόμενης πίεσης για το καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως στον ταλαιπωρημένο θύλακα του Χονγκ Κονγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή