Μπορεί οι διεθνείς συνομιλίες της Βιέννης να παραμένουν στον «πάγο», όμως η Τεχεράνη συνεχίζει να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο επίτευξης μιας συμφωνίας που θα της επιτρέψει να ανεβάσει γρήγορα τις ποσότητες αργού που μπορεί να εξάγει.

Τρανταχτή απόδειξη θεωρείται η είδηση πως το Ιράν μεταφέρει μια ποσότητα πετρελαίου (αγνώστου μεγέθους) προς εξαγωγή από το λιμάνι του Γιασκ στα νότια της χώρας, στον κόλπο του Ομάν. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο μεταδίδει δήλωση του διευθυντή του πετρελαϊκού τέρμιναλ του Γιασκ, το τάνκερ που θα μεταφέρει το πετρέλαιο στις αγορές του εξωτερικού έχει ήδη φτάσει.

Μέχρι τώρα σχεδόν το σύνολο των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν περνούσε από τα Στενά του Ορμούζ, όμως φαίνεται πως η Τεχεράνη προετοιμάζεται για να είναι έτοιμη για εναλλακτικούς δρόμους, προεξοφλώντας την αναζωπύρωση της συμφωνίας του 2015 και την κάθετη αύξηση των εξαγωγών της.

Άλλωστε, και ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν σε δηλώσεις του, στις αρχές του μήνα, σχολίασε πως η χώρα του λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όταν αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις (σαν αποτέλεσμα της συμφωνίας).

Το λιμάνι του Γιασκ διαχειρίζεται κυρίως το πετρέλαιο που έρχεται μέσα από τον μήκους 1.000 χιλιομέτρων αγωγό Γκόρεχ-Γιασκ που διασχίζει τον Περσικό Κόλπο και ο οποίος μεταφέρει περίπου 350.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Θυμίζουμε πως οι συνομιλίες για την αναζωπύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, την οποία «διέλυσε» ο Ντόναλντ Τραμπ, ξεκίνησαν καλά δεδομένης της πρόθεσης του νέου Λευκού Οίκου να καθίσουν και πάλι όλες οι πλευρές στο τραπέζι. Όμως, μετά από επτά γύρους συνομιλιών στη Βιέννη, οι διαπραγματεύσεις «σκάλωσαν» και ανακοινώθηκε η προσωρινή αναβολή τους.

Μάλιστα, αν και δεν υπάρχει πληροφορία για το πότε θα ξεκινήσουν και πάλι, δημοσιεύματα αναφέρουν πως αυτό θα γίνει γύρω στα μέσα Αυγούστου, αφού δηλαδή θα έχει γίνει και η αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία του Ιράν με την ανάληψη καθηκόντων του Εμπραχίμ Ραϊσί, στις 8 Αυγούστου. Αυτό υποστήριξε και σε tweet του σήμερα, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, υπενθυμίζοντας πως η χώρα του είναι σε μεταβατική πολιτική περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, η Τεχεράνη φαίνεται να θεωρεί σίγουρη την επίτευξη συμφωνίας…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή