Οι βασικοί παραγωγοί των χωρών του ΟΠΕΚ+ κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου έως τον Δεκέμβριο και παράταση έως το τέλος του 2022, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται σήμερα το Reuters.

Οι υπουργοί των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών έχουν προγραμματίσει διαδικτυακή συνάντηση σήμερα σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν για ταχεία αύξηση του εφοδιασμού προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών και να αντεπεξέλθει η προσφορά στη ζήτηση που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

Ο ΟΠΕΚ+, στον οποίο περιλαμβάνονται τα μέλη του οργανισμού και οι σύμμαχοί τους, όπως η Ρωσία, απέτυχαν στις αρχές του μήνα να επιλύσουν τη διαφωνία σχετικά με τη νέα πολιτική παραγωγής μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Πέρυσι ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε μείωση ρεκόρ της παραγωγής πετρελαίου, περίπου 10 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μείωση της ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία και σταδιακά μείωσε την παραγωγή σε 5,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd).

Αιτία της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων ήταν η άρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της παραγωγική τους ικανότητας, να συναινέσουν στην συμφωνηθείσα πρόταση του OPEC+, καθώς εκτός από την αύξηση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, προβλέπει επίσης την παράταση των υπόλοιπων περικοπών έως τα τέλη του 2022.

Ενώ, όμως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να αυξήσουν την παραγωγή τους χωρίς όρους, η Σαουδική Αραβία, που υποστηρίζει τη προωθούμενη πρόταση, επισημαίνει ότι η παράταση των περιορισμών στην παραγωγή είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί η υπερπροσφορά πετρελαίου στην αγορά, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποχώρηση των τιμών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, στη σημερινή ατζέντα συμπεριλαμβάνεται και ένα υψηλότερο όριο παραγωγής για τα ΗΑΕ και πιθανώς για άλλα μέλη, όπως το Ιράκ και το Κουβέι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές