Τη συμφωνία που ήθελαν οι πληροφορίες που διέρρεαν τις προηγούμενες ημέρες για αύξηση του εφοδιασμού της παγκόσμιας αγοράς με πετρέλαιο επικύρωσαν σήμερα οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ στη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης.

Όπως έγραψε το Reuters, συμφώνησαν να αυξήσουν τον εφοδιασμό με πετρέλαιο από τον Αύγουστο για να συγκρατήσουν τις τιμές που έχουν ανέβει στα υψηλότερα επίπεδα δυόμιση ετών καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία και η ζήτηση μεγαλώνει.

Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει χώρες του ΟΠΕΚ και συμμάχους όπως η Ρωσία, κατέληξε στην κρίσιμη απόφαση να αυξήσει την παραγωγή από τον Μάιο του 2022 για να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που απειλούσαν τη συμφωνία.

Ο ΟΠΕΚ+ κατέληξε ότι θα παρατείνει τη συνολική συμφωνία τους μέχρι το τέλος του 2022, αντί για τον αρχικό σχεδιασμό για τον Απρίλιο του 2022, για να αφήσει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών σε περίπτωση που η παγκόσμια ανάκαμψη ανακοπεί από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Τόσο το Ριάντ όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστήριξαν μια άμεση αύξηση της παραγωγής, τα ΗΑΕ είχαν αντίρρηση στην ιδέα της Σαουδικής Αραβίας να επεκτείνει το σύμφωνο έως τον Δεκέμβριο του 2022 χωρίς να λάβει υψηλότερη ποσόστωση παραγωγής.

Για να ξεπεραστεί η διαφωνία, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε νέες ποσοστώσεις παραγωγής για πολλά μέλη από το Μάιο του 2022, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, του Κουβέιτ και του Ιράκ. Η συνολική προσαρμογή θα προσθέσει 1,63 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd)  από τον Μάιο του επόμενου έτους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα δουν τη βασική παραγωγή τους, συνυπολογίζοντας τις περικοπές, να αυξηθούν σε 3,5 εκατομμύρια bpd από το Μάιο του 2022 από τα σημερινά 3,168 εκατομμύρια. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα αυξήσουν τα επίπεδα παραγωγής τους σε 11,5 εκατομμύρια bpd το καθένα από τα τρέχοντα 11 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές