Την εβδομάδα έως τις 11 Ιουλίου ο δείκτης ανάκαμψης παρουσίασε σταθεροποίηση καθώς παρέμεινε στις 100,7 μονάδες. Από τη μια μεριά, κατά την εβδομάδα αυτή βελτίωση παρουσίασαν η ζήτηση / κατανάλωση και η κινητικότητα. Από την άλλη μεριά, μειώθηκαν οι δείκτες της υγείας, της αγοράς εργασίας και την παραγωγή/ βιομηχανία.

Στην Ευρωζώνη (της οποία τα στοιχεία από την Oxford Economics και παρουσιάζουν μια μικρή καθυστέρηση), παρατηρείται περαιτέρω βελτίωση κατά την εβδομάδα έως τις 27 Ιουνίου. Ο δείκτης έφτασε στις 85,4 μονάδες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στις 84,5 μονάδες. Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στις βελτιώσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου, της υγείας, της αγοράς εργασίας, της παραγωγής/ βιομηχανίας. Μείωση καταγράφηκε μόνο στη ζήτηση/ κατανάλωση.

Σημαντική βελτίωση των προβλέψεων για το ΑΕΠ

Οι νέες εκτιμήσεις του μοντέλου Global Economic Model της Oxford Economics (Ιούλιος 2021) παρουσιάζονται αρκετά βελτιωμένες για το 2021 σε σχέση αυτές του προηγούμενου μήνα. Για το 2021 αναμένεται ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 6,01% (από 5,42% του προηγούμενου μήνα). Μειωμένος αναμένεται ο ρυθμός μεγέθυνσης για το 2022 καθώς αναμένεται ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 5,92% (από 6,59% του προηγούμενου μήνα).

Αντίστοιχης κατεύθυνσης είναι και οι νέες εκτιμήσεις της Consensus Economics. Για το 2021 αναμένεται ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 4,8% (από 4% του προηγούμενου μήνα). Μειωμένος αναμένεται ο ρυθμός μεγέθυνσης για το 2022 καθώς αναμένεται ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 5,3% (από 5,6% του προηγούμενου μήνα).

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αναθεωρήσεων,  οι εκτιμήσεις του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του ΕΚΠΑ αναθεωρούνται ως εξής: Για το 2021 αναμένεται ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 4,93% (από 4,58% του προηγούμενου μήνα). Μειωμένος αναμένεται ο ρυθμός μεγέθυνσης για το 2022 καθώς αναμένεται ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 5,4% (από 5,65% του προηγούμενου μήνα).

Πανδημία και Οικονομία
Οι θετικές τάσεις στην οικονομία παραμένουν παρά την αύξηση των κρουσμάτων, τους θανάτους και τις αλλαγές στα μέτρα αποστασιοποίησης.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ. Π.Χ. Κωστή και Δρ. Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Έχει σχέση το πεδίο βαρύτητας της Γης με τα υψόμετρα;
Academia |

Γιατί δεν ξέρουμε το ακριβές υψόμετρο στον Όλυμπο; Πως θα υπολογιστεί σωστά το υψόμετρο στη χώρα

Αν γνωρίζουμε το πεδίο βαρύτητας για τον ελληνικό χώρο, τότε μπορούμε να υπολογίσουμε την επιφάνεια του γεωειδούς. Ξέροντας λοιπόν αυτήν την επιφάνεια μπορούμε μετά να μετατρέψουμε τα γεωμετρικά υψόμετρα σε υψόμετρα που όλοι κατανοούμε

Ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε σοβαρές κρίσεις
Academia |

Ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε σοβαρές κρίσεις

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 είχε μικρή επίδραση στις μεταβολές των τραπεζικών χρηματιστηριακών δεικτών στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, ενώ η υγειονομική κρίση της πανδημίας του Covid-19 δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές των τραπεζικών χρηματιστηριακών δεικτών σε καμία χώρα

Προβλέψεις για ύφεση το 2023 στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη
Academia |

Προβλέψεις για ύφεση το 2023 στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη

Με βάση τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου 2023 για το πρώτο μισό του 2023, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα πρέπει να αναμένεται χαμηλότερος για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου και ελαφρώς καλύτερες για το δεύτερο μισό του 2023.