Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά σχεδόν 1% τη Δευτέρα το πρωί στην Ασία, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας των χωρών εξαγωγής, του ΟΠΕΚ+, να αναστείλουν τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχώρησαν 0,88% στα 72,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,97% στα 71,11 δολάρια περίπου το βαρέλι.

Σε κάθε περίπτωση, «μια συμφωνία είναι καλύτερη από καμία συμφωνία» για τον ΟΠΕΚ +, σύμφωνα με αναλυτή πετρελαίου που δήλωσε, σύμφωνα με το CNBC, ότι η διατήρηση του αδιεξόδου μπορεί να σήμαινε αύξηση της παραγωγής και πτώση των τιμών.

«Νομίζω ότι αποφάσισαν ότι η συμφωνία ήταν καλύτερη από καμία συμφωνία», δήλωσε στο CNBC ο Άντυ Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates.

Ο οργανισμός συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως σε μηνιαία βάση από τον Αύγουστο, καθώς προχωρά στην αναστολή των περικοπών παραγωγής κατά περίπου 5,8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως έως τον Σεπτέμβριο του 2022. Η συμφωνία ήρθε σε μια στιγμή κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμιση ετών περίπου.

«Εάν δεν επιτυγχανόταν συμφωνία, θα μπορούσε η κάθε χώρα να προχωρήσει ελεύθερα σε αύξηση της παραγωγής, σε μια περίοδο κατά την οποία η ανάκαμψη της ζήτησης παραμένει ζητούμενο δεδομένης της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα», σχολίασε ο Λίποου.

Ευκαιρία για αγορές

Η συμφωνία δημιουργεί ευκαιρία για αγορές για τους επενδυτές, υποστηρίζει ο Λίποου. Το θετικό είναι ότι ο ρυθμός στον οποίο ο ΟΠΕΚ+ αποκαθιστά την παραγωγή είναι πιο αργός από την παρατηρούμενη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, γεγονός το οποίο θα υποστηρίξει το επίπεδο των τιμών.

«Πραγματικά, αυτή είναι μια ευκαιρία για αγορές για τους επόμενους έξι μήνες, καθώς τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να μειώνονται. Εδώ στις ΗΠΑ, μειώσαμε τα αποθέματά μας αργού πετρελαίου κατά 75 εκατομμύρια βαρέλια από την 1η Απριλίου και αυτό είναι ενδεικτικό του τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο ίδιος.

Εκτίμησε, δε, ότι η τιμή του Brent θα μπορούσε να φτάσει τα 78 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές