Με… βουτιά ξεκίνησαν την εβδομάδα οι επιμέρους δείκτες της Wall Street και κυρίως ο Dow Jones που βρέθηκε να χάνει πάνω από 800 μονάδες, λόγω της διογκούμενης ανησυχίας των επενδυτών πως η αναζωπύρωση της πανδημίας διεθνώς μπορεί να ανακόψει την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι την ελεύθερη πτώση οδηγούν μετοχές εταιρειών που σχετίζονται άμεσα με το άνοιγμα των οικονομιών, όπως αυτές του ταξιδιωτικού κλάδου.

Συγκεκριμένα, ο Dow βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη πτώση της φετινής χρονιάς και αυτή την ώρα χάνει πάνω από 770 μονάδες ή 2,22% στις 33.916 μονάδες. Αντιστοίχως, ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 1,55% ή 223 μονάδες στις 14.200 μονάδες και ο S&P 500 πέφτει κατά 1,83% ή 79 μονάδες στις 4.247 μονάδες.

Την ίδια ώρα στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε σε νέο χαμηλό πέντε μηνών στο 1,219%, αντανακλώντας επίσης την ανησυχία για την αποδυνάμωση της οικονομικής τροχιάς.

Συνολικά για το μήνα, μέχρι τώρα, το πρόσημο του Dow και του S&P παραμένει στο «πράσινο» με κέρδη 0,5% και 0,7% αντιστοίχως, ενώ αντιθέτως ο Nasdaq μετρά μικρή κάμψη 0,5%.

Ο παράγοντας Covid-19

«Οι καταναλωτές ανησυχούν για τον πληθωρισμό όπως επίσης για την άνοδο των νέων κρουσμάτων Covid-19 μεταξύ των εμβολιασμένων Αμερικανών, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει το καταναλωτικό κλίμα τους επόμενους μήνες, ακόμη και αν η απασχόληση και τα εισοδήματα αυξηθούν, με το άνοιγμα της οικονομίας» σχολίασε σε σημείωμα του ο Τζον Στόλτζφας της Oppenheimer.

Ειδικά στις ΗΠΑ τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι δυναμικά σχεδόν στις 30.000 ημερησίως, από το μέσο όρο των 11.000 τον περασμένο μήνα. Το ίδιο συμβαίνει και με το σύνολο των κρατών της Δύσης και όχι μόνο.

Πάντως, οι αναλυτές ελπίζουν πως ο καταιγισμός των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, τα οποία θα είναι σε γενικές γραμμές θετικά, θα επηρεάσουν προς το καλύτερο το κλίμα. Πραγματικά, η εταιρική ατζέντα των ημερών είναι πλούσια με επτά ομίλους του Dow και 76 εταιρείες του S&P να ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου. Μεταξύ αυτών, οι κορυφαίες αεροπορικές United Airlines και American Airlines, η Coca-Cola, η Johnson & Johnson, η Honeywell όπως και οι τεχνολογικές Intel, IBM, Snap, Twitter και Netflix.

Σε ελεύθερη πτώση και το πετρέλαιο 

Στην αγορά των commodities, το στοιχείο που κυριαρχεί είναι η χθεσινή συμφωνία του  OPEK+ στο πλαίσιο της οποίας το καρτέλ συμφώνησε μεν να αυξήσει για λίγους μήνες ακόμη τα επίπεδα προσφοράς, αλλά την επόμενη χρονιά να σταματήσει τελείως τις αυξήσεις. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση των φόβων για ανάσχεση της οικονομικής ανάπτυξης έχει οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση σήμερα την τιμή του αργού, που αυτή την ώρα ξεπερνά το 4,50% στα 68,55 δολάρια. Μικρή υποχώρηση καταγράφει και ο χρυσός που πέφτε περίπου στα 1.811 δολάρια την ουγγιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street