Η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να μην πραγματοποίησε την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση του περασμένου Μαρτίου, αλλά προστατεύει όσους το έκαναν μέσα από τη χώρα της. Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μετά την κοινή ανακοίνωση στην οποία προχώρησαν σήμερα οι ΗΠΑ, το NATO, η ΕΕ, η Βρετανία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς, με την οποία τονίζουν ότι οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο της μεγάλης επίθεσης πριν από τέσσερις μήνες δείχνουν «με υψηλό βαθμό βεβαιότητας» ότι επρόκειτο για κινεζική επιχείρηση.

Η κοινή ανακοίνωση, όπως επισήμανε το Reuters, έρχεται ένα μήνα μετά τη σύνοδο κορυφής στην Κορνουάλη, όπου οι ηγέτες του NATO, της G7 και της ΕΕ συμφώνησαν ότι η Κίνα δημιουργεί συστημικές προκλήσεις στο παγκόσμιο status quo.

Η Νορβηγία «δείχνει» Κίνα

Την ίδια μέρα, και η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι η κυβερνοεπίθεση που εκδηλώθηκε κατά του συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του κοινοβουλίου της δρομολογήθηκε από την Κίνα, και κάλεσε τις αρχές να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα αποτροπής ανάλογων επιθέσεων στο μέλλον.

«Ήταν ένα πολύ σοβαρό περιστατικό το οποίο έπληξε τον πιο δημοκρατικό θεσμό μας», δήλωσε η Ινε Σορέιντε, υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Η έρευνα που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας αποκάλυψε ότι η επίθεση δρομολογήθηκε από την Κίνα και αρκετοί από τους συμμάχους της Νορβηγίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Microsoft, επιβεβαίωσαν επίσης αυτό το συμπέρασμα, πρόσθεσε η κα Σορέιντε.

Μπορέλ καλεί Κίνα να λάβει μέτρα

O ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ με ανακοίνωσή του κάλεσε την Κίνα να «λάβει μέτρα κατά των κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο που πραγματοποιούνται από την επικράτειά της».

«Η παραβίαση και η εκμετάλλευση του διακομιστή Microsoft Exchange υπονόμευαν την ασφάλεια και την ακεραιότητα χιλιάδων υπολογιστών και δικτύων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτή η ανεύθυνη και επιβλαβής συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα κινδύνους ασφαλείας και σημαντική οικονομική απώλεια για τα κυβερνητικά μας ιδρύματα και τις ιδιωτικές εταιρείες μας, και έχει δείξει σημαντικές διαρροές και συστημικές επιπτώσεις για την ασφάλεια, την οικονομία και την κοινωνία μας γενικά».

«Εντοπίσαμε επίσης κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο με σημαντικές επιπτώσεις που στοχεύουν κυβερνητικά όργανα και πολιτικούς οργανισμούς στην ΕΕ και τα κράτη μέλη, καθώς και βασικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες» καταγγέλλει ο ύπατος εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία