Από το νέο κύμα πανδημίας και τις μεταλλάξεις απειλείται η τουριστική σεζόν η οποία ετοιμαζόταν  να δώσει το «φιλί στη ζωής» στην ελληνική οικονομία.

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στη Μύκονο οδήγησε στην επιβολή μιας σειράς μέτρων, που μπορεί να αποτελέσουν «μοντέλο» και για άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Κρήτη, Σαντορίνη, Πάρος, Ίος και Κέρκυρα είναι μερικά νησιά που βρίσκονται σε αυξημένη επιτήρηση από τους ειδικούς, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σε παρόμοια κατάσταση με την Μύκονο.

Ακυρώσεις στη Μύκονο

Όταν ανακοινώθηκαν οι περιορισμοί στη Μύκονο οι τουρίστες εγκαταλείπουν κατά κύματα το νησί για κάποιον άλλο κοσμικό προορισμό του εξωτερικού ή για τα κοντινά νησιά του Αιγαίου.

Μπροστά στο πλήγμα για την τοπική οικονομία, οι επιχειρηματίες της Μυκόνου κατέθεσαν μια σειρά από αντίμετρα σε μια προσπάθεια να σώσουν ό,τι μπορούν από τη φετινή τουριστική σεζόν, ιδίως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις 26 Ιουλίου.

Το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου – ΣΕΔΕΜ, ζητά να αναθεωρηθεί «η βιαστική και καταστροφική απόφαση για τον τουρισμό της χώρας συνολικά και όχι μόνο για τη Μύκονο» τονίζοντας ότι «κάθε ώρα που περνά η ζημιά μεγαλώνει και πολύ σύντομα θα είναι μη αναστρέψιμη».

Μάλιστα προτείνουν στην κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα, όπως υποχρεωτική μάσκα παντού και ελέγχους, ενώ προτίθενται να πριμοδοτήσουν τους εργαζομένους τους με 150 ευρώ για να εμβολιαστούν με το μονοδοσικό εμβόλιο.

Όπως σχολίαζε κορυφαίος τουριστικός παράγοντας, στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο»  ο ελληνικός τουρισμός αντιμετωπίζει το πρόβλημα που έχει όποιος βρίσκεται μέσα σε κινούμενη άμμο.

Μόλις προσπαθεί να κινηθεί, βουλιάζει περισσότερο. Έτσι και ο κλάδος μας, μόλις πάμε να αναθαρρήσουμε από κάτι έρχεται κάτι άλλο και μας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.

«Καμπάνες» από τους ειδικούς

Η επιδημιολογική κατάσταση, άλλωστε, στην οποία βρέθηκε και χθες στη χώρα δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, όταν μάλιστα δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που κρούουν ανοιχτά τον κώδωνα του κινδύνου για επανάληψη του «μοντέλου Μυκόνου» σε όλη την «πορτοκαλί» ζώνη, δηλαδή στην Πάρο, την Ίο, τη Σαντορίνη και την Κρήτη.

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι τη Μύκονο θα ακολουθήσουν κι άλλα νησιά.

Όπως εξήγησε αρκετά νησιά είναι σήμερα στο «πορτοκαλί» και «πρέπει να πέφτει το πρόστιμο το ένα μετά το άλλο και να κλείνουν τα μαγαζιά που δεν τηρούν τα μέτρα».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των αρμόδιων αρχών και εξετάζεται η λήψη των εξής πρόσθετων μέτρων:

Να υπάρχει δυνατότητα επίταξης δωματίων, όχι μόνο δηλαδή να αυξηθούν τα ξενοδοχεία για καραντίνα στα νησιά, αλλά να μπορεί η Πολιτική Προστασία να επιτάξει δωμάτια.

«Καμπανάκι» από τον πρόεδρο της ΠΟΞ

Στο μεταξύ οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα μέχρι κεραίας, κινδυνεύει να χαθεί η σεζόν.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο ΑΠΕ, δήλωσε ότι «το παράδειγμα της Μυκόνου ξεκάθαρα δείχνει ότι είμαστε σε δεύτερη σεζόν Covid. Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κινδυνεύει η τοπική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Συμπλήρωσε ακόμη ότι «σνησυχία υπάρχει, όπως έχω πει πριν από δύο μήνες, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν και την εξέλιξη της σεζόν».

Προς το παρόν η χώρα είναι σε καλύτερα επίπεδα από το 2020, τονίζει ο κύριος Τάσιος, ωστόσο σημειώνει ότι η Μύκονος ήταν το πρώτο καμπανάκι, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα σχολαστικά και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο.

Εστιάζοντας στις ακυρώσεις στο νησί των ανέμων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κάνει λόγο για λογικές ακυρώσεις που προέρχονται από Έλληνες και ξένους, όπως εξηγεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός