Οι επενδυτικοί όμιλοι Fortress και Bain Capital αναδείχθηκαν προτιμητέοι επενδυτές και η doValue Greece διαχειριστής, του μεγάλου πακέτου κόκκινων δανείων που τιτλοποιεί η Εθνική Τράπεζα.

Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη στο χθεσινοβραδινό διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο άναψε το πράσινο φως για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, ενώ το τίμημα διαμορφώνεται στη ζώνη των 150 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος γίνεται για τη συναλλαγή Frontier, λογιστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο ενυπόθηκα δάνεια και αποτελούσε το τελευταίο διάστημα το μήλον της έριδος για τους δύο μεγαλύτερους servicers του κλάδου, την Intrum Hellas και την doValue Greece.

Το κέρδος για τον νικητή

Δεν είναι μόνο το ότι όποια εκ των δύο αναλάβει τη διαχείρισή τους θα καταγράψει με βεβαιότητα σημαντικά έσοδα τα επόμενα χρόνια, λόγω των σημαντικών εξασφαλίσεων που συνοδεύουν το πακέτο και αποτελούν εγγύηση για τις μελλοντικές ανακτήσεις.

Είναι και το γεγονός ότι ο νικητής θα αναδειχθεί leader σε αυτή τη φάση στην εγχώρια αγορά επισφαλών απαιτήσεων, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα άνω των 30 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, το Frontier περιλαμβάνει 190.000 δάνεια λογιστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 70% είναι στεγαστικά, το 20% επιχειρηματικά και το 10% καταναλωτικά.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα από το συστημικό όμιλο.

Τα επόμενα μέτωπα

Η μάχη πάντως των NPEs για τους διαχειριστές δεν τελειώνει με τον Frontier. Πέραν το συναλλαγών που έχουν προγραμματίσει οι μεγάλοι του κλάδου και θα καταλήξουν κατά πάσα πιθανότητα στον έλεγχο των εταιρειών στις οποίες μετέχουν με μειοψηφικά ποσοστά, θα διατεθούν κι άλλα πακέτα.

Τα βλέμματα αναμφίβολα είναι στραμμένα στις επισφάλειες των εκκαθαρισμένων τραπεζικών ιδρυμάτων, που προέρχονται κατά βάση από την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ.

Τη διαχείριση των δανείων αυτών για λογαριασμό του Δημοσίου έχει η εταιρεία PQH. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένη η απόφαση να πουληθούν τα συγκεκριμένα ανοίγματα, σε μία ή περισσότερες συναλλαγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης