Έως το τέλος Ιουλίου μπορούν επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που απορρίφθηκαν από τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 3-7 να υποβάλλουν ένσταση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Ήδη έχει ανοίξει ειδική εφαρμογή, ενώ η ΑΑΔΕ απέστειλε και ειδοποιητήρια σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που απορρίφθηκαν από τους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής 3-7, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλουν ένσταση αλλά και αίτηση επανεξέτασης του αιτήματος τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ειδοποίηση εμφανίζεται στις e-Κοινοποιήσεις στο myTaxisnet των φορολογουμένων, όπου τους ανακοινώνεται ότι η αίτηση που υπέβαλαν πολλούς μήνες πριν απορρίφθηκε.

Επίσης, τους καλεί, εφόσον το επιθυμούν, να υποβάλλουν αίτημα επανεξέτασης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «ΜyΒusinessSupport» σε διάστημα 5 εργάσιμων ημερών από την παρούσα ενημέρωση. Αντίστοιχη ειδοποίηση έχει σταλεί και με email.

Η διαδικασία

Σχετικά με τη διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέλθουν στο «MyBusinessSupport» της ΑΑΔΕ και να επιλέξουν εναντίωση στην απόρριψη της αίτησής τους και επανεξέτασή της.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής στον οποίο έκαναν αίτηση και απορρίφθηκε, αναφέροντας και τον λόγο για τον οποίο θεωρούν ότι κακώς απορρίφθηκαν. Παράλληλα, θα πρέπει να αποστείλουν συνημμένα τα δικαιολογητικά που στηρίζουν την ένσταση και το αίτημα λήψης των κρατικών ενισχύσεων που στερήθηκαν.

Από εκεί και πέρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα συλλέξουν τα στοιχεία που θα υποβληθούν και  θα επανεξετάσουν τα αιτήματα με βάση τα νέα δεδομένα.

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των ενστάσεων, η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στο Taxisnet τα ποσά που έχουν δοθεί από τους επτά κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και αυτά που πρέπει να επιστραφούν στο Κράτος.

Πώς μπορούν να πληρώσουν οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι μπορούν να αποπληρώσουν  το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις με την καταβολή της πρώτης δόσης τον Ιανουάριο του 2022, αλλά και να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος.

Ακόμη, όσοι είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020 αντί του κουρέματος της οφειλής των τριών πρώτων κύκλων που φτάνει στο 50%, μπορούν να λάβουν…κουπόνι που θα έχει αξία ίση με το 35% των ποσών που έλαβε αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις. Έτσι, θα μπορούν αποπληρώσουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ.

Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να εξοφλήσουν το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022. Όμως, το μέτρο αυτό δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.

Τι γίνεται με τα δικαιολογητικά

Περιθώριο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου έχουν οι δικαιούχοι όλων της κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Η παράταση δόθηκε προκειμένου να παρασχεθεί ο απαραίτητος χρόνος για την έκδοση των ενιαίων πιστοποιητικών δικαστικής φερεγγυότητας από τα οικεία πρωτοδικεία.

Ωστόσο, υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών έχουν μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου και όχι βάσει του πλαισίου de minimis.

Το πιστοποιητικό προβλέπεται να αναζητείται αυτεπαγγέλτως στις περιπτώσεις των Πρωτοδικείων που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα, ήτοι των Πρωτοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Χαλκίδας. Στην περίπτωση που η έδρα της επιχείρησης δεν βρίσκεται στις ανωτέρω περιοχές, το πιστοποιητικό, εκδίδεται από το Πρωτοδικείο της έδρας της επιχείρησης και υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, ενώ η σχετική αίτηση για την έκδοσή του δύναται να υποβάλλεται και μέσω του gov.gr.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax