Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 αναμένεται να οδηγήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που πυροδότησαν την κλιματική αλλαγή σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ όλων των εποχών, προειδοποιεί με έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) που εδρεύει στο Παρίσι.

«Εκτιμούμε ότι η πλήρης και άμεση εφαρμογή των μέτρων οικονομικής ανάκαμψης που ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εκπομπών CO2 σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, με συνέχιση της αύξησης και στο επόμενο διάστημα», αναφέρει ο ΙΕΑ.

Οι δαπάνες για επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια που προγραμματίζουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, προσθέτουν έως και 380 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 2% των συνολικών τους πόρων για την τόνωση της οικονομίας τους ως απάντηση στην πανδημία, όπως εκτιμούν στον ΙΕΑ.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, αυτό το ποσό αντιστοιχεί μόλις στο 1/3 σε σχέση με αυτό που θα απαιτούνταν για να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως τα μέσα του αιώνα.

«(Οι χώρες) πρέπει, στη συνέχεια, να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο προωθώντας επενδύσεις καθαρής ενέργειας και ανάπτυξη σε πολύ μεγαλύτερα ύψη πέρα από την περίοδο ανάκαμψης, προκειμένου να μετατοπίσουμε τον κόσμο σε μια πορεία προς καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, ένας στόχος πολύ δύσκολος να επιτευχθεί που όμως παραμένει εφικτός – εάν ενεργήσουμε τώρα», σημείωσε ο επικεφαλής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπίρολ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Podcast ΒΑΒΕΛ – Π. Παπασταματίου (ΕΛΕΤΑΕΝ): Έρχονται δισεκατομμύρια επενδύσεων για ναυτιλία-ναυπηγεία στα θαλάσσια αιολικά
Green |

Podcast ΒΑΒΕΛ – Π. Παπασταματίου (ΕΛΕΤΑΕΝ): Έρχονται δισεκατομμύρια επενδύσεων για ναυτιλία-ναυπηγεία στα θαλάσσια αιολικά

«Θα αυτοκτονήσουμε ως κοινωνία αν δεν πετύχουμε άμεσα το 80% του ηλεκτρισμού από ΑΠΕ» - «Ακόμα και 12 χρόνια για την αδειοδότηση ενός αιολικού» - «Χρειάζεται μοντέλο Ολυμπιακών Αγώνων»