Οι οικογένειες στην Κίνα μπορούν στο εξής κάνουν όσα παιδιά θέλουν χωρίς να αντιμετωπίζουν κυρώσεις, ανακοίνωσε κυβέρνηση της χώρας την Τρίτη το βράδυ, σύμφωνα με το CNBC.

Πρακτικά, δηλαδή, αίρεται ο περιορισμός δεκαετιών όσον αφορά τον αριθμό των παιδιών που επιτρεπόταν να έχει κάθε νοικοκυριό. Η νέα απόφαση της κυβέρνησης εντάσσεται στην προσπάθεια ενθάρρυνσης των γεννήσεων ενόψει ενός ταχέως γηράσκοντος πληθυσμού. Επισημαίνεται ότι οι γεννήσεις μειώθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πέρσι, κατά 15%.

Η Κίνα άρχισε να χαλαρώνει την αυστηρή πολιτική της που επέτρεπε μόνο ένα παιδί σε κάθε οικογένεια πριν από περίπου έξι χρόνια μετά την επιβολή του περιορισμού στη δεκαετία του 1980.

Αυτό σήμαινε ότι για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, οι τοπικές αρχές επέβλεπαν αυστηρά τη διατήρηση του ορίου για την επίτευξη των πληθυσμιακών στόχων, λαμβάνοντας συχνά σκληρά μέτρα όπως αναγκαστικές αμβλώσεις και στείρωση, αναφέρει το CNBC.

Οι οικογένειες που παραβίαζαν το όριο του ενός παιδιού και αργότερα των δύο, αντιμετώπισαν σοβαρά πρόστιμα και δυσκολία στην εύρεση εργασίας. Ενδεικτικά, πέρσι, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι τοπικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο 718.080 γιουάν (112.200 δολάρια) σε μια οικογένεια η οποία απέκτησε επτά παιδιά.

«Η κυβέρνηση δεν θα επιβάλλει πλέον πρόστιμο σε ζευγάρια που παραβιάζουν τον οικογενειακό προγραμματισμό,ώστε να έχουν περισσότερα παιδιά από αυτά που τους επιτρέπεται», ανακοίνωσε στην αγγλική γλώσσα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ξινχουά επικαλούμενο κυβερνητικό έγγραφο που κυκλοφόρησε την Τρίτη το βράδυ, αλλά με ημερομηνία 26 Ιουνίου.

Μάλιστα, το έγγραφο προέτρεπε επίσης σε καλύτερες άδειες μητρότητας και σύστημα φροντίδας παιδιών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαΐου είχε αυξηθεί το όριο των παιδιών που μπορούσε να έχει κάθε ζευγάρι, στα τρία. Τότε, πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν την αλλαγή πολιτικής εκφράζοντας ανησυχία για τις συνέπειες που θα είχε αυτό στις γυναίκες οι οποίες αναζητούν μια επαγγελματική καριέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων