Τριάμισι χρόνια συνεχόμενης ανόδου καταγράφει η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, ακολουθώντας την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας και της κτηματαγοράς. Οι εκταμιεύσεις από το χαμηλό τους των 350 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση το 2017, ενισχύονται έως σήμερα με επιταχυνόμενους ετήσιους ρυθμούς.

Μάλιστα το 2021 αναμένεται να κλείσει με ρεκόρ πολλών ετών, καθώς με βάση την έως και τον Ιούνιο δυναμική, τα νέα δάνεια εκτιμάται πως θα προσεγγίσουν τα 800 εκατ. ευρώ από τα 600 εκατ. ευρώ το 2020, τα 500 εκατ. ευρώ του 2019 και τα 400 εκατ. ευρώ του 2018.

Με λίγα λόγια η ετήσια αύξηση της εφετινής χρονιάς θα ξεπεράσει κατά τα φαινόμενα το 30%. Μάλιστα τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν ανάλογα με το οικονομικό κλίμα στο β΄ εξάμηνο του 2021, οι νέες εκταμιεύσεις να αγγίξουν ακόμη και τα 900 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, στο β΄ τρίμηνο του 2021 η ζήτηση για στεγαστικά ελαφρύνθηκε σε ένα βαθμό. Πρόκειται για το 14ο συνεχόμενο τρίμηνο που παρατηρείται ενίσχυση.

Οι λόγοι της ανόδου

Ώθηση στον τραπεζικό δανεισμό έδωσε αναμφίβολα η αύξηση των τιμών πώλησης και ενοικίων στις κατοικίες, οι οποίες συνιστούν πλέον μία επένδυση με υψηλή απόδοση, την ίδια ώρα που τα επιτόκια σε καταθετικούς λογαριασμούς σταθερού εισοδήματος βρίσκονται ελάχιστα άνω του 0%.

Η βελτίωση της εμπιστοσύνης συνέβαλε καθοριστικά στη σημαντική άνοδο των νέων έργων ανέγερσης κατοικιών, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Όταν η προσφορά είναι μικρή σε σχέση με τη ζήτηση, με βάση τους νόμους της αγοράς τα τιμήματα ανεβαίνουν» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά κτηματομεσίτης.

Από την άλλη, ως προς τα μισθώματα, σημειώνει πως το μεγάλο μπουμ έγινε μετά την έξαρση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που περιόρισαν την προσφορά στα μακροχρόνια συμβόλαια.

Τα τιμήματα στις πωλήσεις

Πλέον, ακόμη και σε όχι τόσο δημοφιλείς περιοχές, κάθε κενό οικόπεδο αξιοποιείται, καθώς οι προσδοκίες για συνέχιση της ανόδου των τιμών παραμένουν υψηλές.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Σύμφωνα με αυτά, από το 2017 μέχρι σήμερα η αύξηση των τιμών σε όλη τη χώρα διαμορφώνεται σε 17%. Ανοδο 18% σημείωσαν τα νεόδμητα και 17% τα παλαιά, ηλικίας πέντε ετών και άνω, ακίνητα.

Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις είναι αναμφίβολα η πρωτεύουσα. Με βάση την ίδια έρευνα της κεντρικής τράπεζας, ο δείκτης τιμών των διαμερισμάτων όλων των ηλικιών έχει ενισχυθεί από το 2017 έως και το α’ τρίμηνο του 2021 κατά 27%.

Δόση αντί ενοικίου

Με τα σημερινά δεδομένα, η δόση ενός στεγαστικού δανείου μπορεί να είναι ίση με το μίσθωμα που καταβάλλει κάποιος για την πρώτη κατοικία του.

Κι αυτό διότι από τη μία πλευρά τα επιτόκια των δανείων έχουν μειωθεί σημαντικά και από την άλλη τα ενοίκια έχουν ενισχυθεί, όπως αναλύθηκε παραπάνω.

Τα σταθερά επιτόκια 10 ετών μπορεί να ξεκινούν από 2,95%, των 15 ετών από 3,15%, των 20 ετών από 3,35%, των 25 ετών από 3,55% και των 30 ετών από 3,75%.

Ετσι, εφόσον ο ενδιαφερόμενος διαθέτει το 20% του τιμήματος αγοράς ενός ακινήτου, μπορεί υπό προϋποθέσεις να εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση για το υπόλοιπο 80% και να πετύχει μια πολύ καλή συμφωνία αποπληρωμής.

Με βάση τα παραπάνω επιτόκια, μια σταθερή δόση για 25 χρόνια μπορεί να ξεκινά από τα 450 ευρώ ανά 100.000 δανείου.

Αντί λοιπόν κάποιος να πληρώνει για τη στέγασή του ενοίκιο 900 ευρώ, έχει την ευχέρεια να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για την εξόφληση ενός δανείου της τάξης των 200.000 ευρώ, με το οποίο θα αποκτήσει το δικό του σπίτι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα