«Κουπόνια» αξίας 14.000 ευρώ κατά μέσο όρο τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών θα λάβουν 30.922 επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, οι επιχειρήσεις – δικαιούχοι του προγράμματος επιδότησης των παγίων δαπανών απασχολούν 253.360 εργαζόμενους. Από τις 30.922 επιχειρήσεις οι 25.713 είναι μικρομεσαίες καθώς απασχολούν από 1 έως 10 εργαζόμενους ενώ οι μισές επιχειρήσεις λαμβάνουν ενίσχυση άνω των 3.720 ευρώ.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες του μέτρου στήριξης και αμέσως μετά θα ανοίξει η πλατφόρμα όπου οι επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν θα υποβάλουν την οριστική αίτηση επιλέγοντας ποιο ποσόο θα κατευθυνθεί για τη πληρωμή φόρων και ποιο για την εξόφληση εισφορών που πρέπει να εξοφληθούν από τον Ιούλιο του 2021 έως και το Δεκέμβριο του 2021.

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών στις ωφελούμενες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται:

– 10.356 επιχειρήσεις της εστίασης

– 3.475 επιχειρήσεις και επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού

– 4.019 επιχειρήσεις του λιανεμπορίου

– 1.272 επιχειρήσεις του κλάδου του χονδρεμπορίου

– 1.488 επιχειρήσεις των χερσαίων μεταφορών.

– 1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγίας

Από τις επιχειρήσεις των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε, 1.497 έλαβαν ενισχύσεις περισσότερες από τις πάγιες δαπάνες.

Φορολογικές δηλώσεις

Για τις φορολογικές δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι περίπου 3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, που αφορούν περίπου 4 εκατ. φυσικά πρόσωπα, έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα. Από τις δηλώσεις αυτές, το 53% είναι μηδενικές και το 17% πιστωτικό. Δηλαδή, 70% δεν πληρώνουν φόρο ή έχουν επιστροφή.

Αύξηση ηλεκτρονικών συναλλαγών

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι ο στόχος για ανάπτυξη 3,6% φέτος είναι απόλυτος ρεαλιστικός και εφικτός και μάλλον θα αναθεωρηθεί επί τα βελτίω όταν θα υπάρχουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι ενδείξεις είναι θετικές αναφέροντας την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, τον Απρίλιο του 2021 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κατέγραψαν αύξηση 14,7% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, τον Μάιο υπήρξε αύξηση 13,5% σε σχέση με τον Μάιο του 2019, τον Ιούνιο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 16,9% και το πρώτο δεκαπενθήμερο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές καταγράφουν αύξηση 23,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες