Σε αναβάθμιση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 στο 5,3% (από 4,1% προηγουμένως), περιορίζοντας ωστόσο της πρόβλεψή για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2022 στο 5% (από 6,5% προηγουμένως), προχώρησε η Citigroup στη νέα μηνιαία έκθεση της για την παγκόσμια οικονομία.

Οι νέες εκτιμήσεις βασίζονται στην πρόβλεψη ότι τα τουριστικά έσοδα του 2021 θα είναι υψηλότερα από αυτά του 2020 (αν και ακόμη πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019), ενισχύοντας το ΑΕΠ του β΄ εξαμήνου.

Παρά την αξιοσημείωτη εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα και τη μεγάλη πτώση των τουριστικών εισροών από την έναρξη της πανδημίας, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη, χάρη στην ανθεκτικότητα στην εγχώρια ζήτηση, η οποία το 2021 αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,1% και κατά 4,6% το 2022.

Πολυετής ανοδικός κύκλος ισχυρής ανάπτυξης

Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε έναν πολυετή ανοδικό κύκλο ισχυρής ανάπτυξης, την ώρα που το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δεσμεύει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη που φθάνει στο 16% του ΑΕΠ για τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν το 10% αφορά επιχορηγήσεις).

Οι επιχορηγήσεις προορίζονται για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων, ενώ τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων με βάση τις συνθήκες της αγοράς, ενισχύοντας έτσι το ακαθάριστο δημόσιο χρέος αλλά πιθανώς όχι το καθαρό χρέος.

Μεγάλες ευκαιρίες

Τα έσοδα του Ταμείου Ανάπτυξης θα ενισχύσουν τις επενδύσεις έπειτα από μία αρνητική 10ετία, βελτιώνοντας μαζί με τις μεταρρυθμίσεις συνολικά το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να πετύχει στους κύριους στόχους του. Η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική – η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγισε περίπου 7% έως το 2026, που είναι σχεδόν 1,5% υψηλότερη ετησίως.

Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη αποεπένδυση και το εύρος των μεταρρυθμίσεων, στη χώρα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια και επενδυτικές ευκαιρίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία