Σε αναβάθμιση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 στο 5,3% (από 4,1% προηγουμένως), περιορίζοντας ωστόσο της πρόβλεψή για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2022 στο 5% (από 6,5% προηγουμένως), προχώρησε η Citigroup στη νέα μηνιαία έκθεση της για την παγκόσμια οικονομία.

Οι νέες εκτιμήσεις βασίζονται στην πρόβλεψη ότι τα τουριστικά έσοδα του 2021 θα είναι υψηλότερα από αυτά του 2020 (αν και ακόμη πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019), ενισχύοντας το ΑΕΠ του β΄ εξαμήνου.

Παρά την αξιοσημείωτη εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα και τη μεγάλη πτώση των τουριστικών εισροών από την έναρξη της πανδημίας, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη, χάρη στην ανθεκτικότητα στην εγχώρια ζήτηση, η οποία το 2021 αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,1% και κατά 4,6% το 2022.

Πολυετής ανοδικός κύκλος ισχυρής ανάπτυξης

Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε έναν πολυετή ανοδικό κύκλο ισχυρής ανάπτυξης, την ώρα που το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δεσμεύει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη που φθάνει στο 16% του ΑΕΠ για τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν το 10% αφορά επιχορηγήσεις).

Οι επιχορηγήσεις προορίζονται για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων, ενώ τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων με βάση τις συνθήκες της αγοράς, ενισχύοντας έτσι το ακαθάριστο δημόσιο χρέος αλλά πιθανώς όχι το καθαρό χρέος.

Μεγάλες ευκαιρίες

Τα έσοδα του Ταμείου Ανάπτυξης θα ενισχύσουν τις επενδύσεις έπειτα από μία αρνητική 10ετία, βελτιώνοντας μαζί με τις μεταρρυθμίσεις συνολικά το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να πετύχει στους κύριους στόχους του. Η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική – η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγισε περίπου 7% έως το 2026, που είναι σχεδόν 1,5% υψηλότερη ετησίως.

Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη αποεπένδυση και το εύρος των μεταρρυθμίσεων, στη χώρα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια και επενδυτικές ευκαιρίες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ευρωπαϊκά stress tests – Στα 265 δισ. ευρώ ο αντίκτυπος από το δυσμενές σενάριο
Διεθνή |

Ευρωπαϊκά stress tests: Στα 265 δισ. ο αντίκτυπος στο δυσμενές σενάριο

Καλές αντοχές επέδειξαν οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, μεταξύ τους και οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA)

Μειωμένα ενοίκια: Πιστώνονται σήμερα στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι αποζημιώσεις
Ακίνητα |

Πιστώνονται σήμερα στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια

Μέχρι το βράδυ θα μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων οι αποζημιώσεις για τη μείωση μισθωμάτων της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου, του Μαϊου και του Ιούνιου

Σκυλακάκης: Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα
Οικονομία |

«Ιστορική ευκαιρία» το σχέδιο Ελλάδα 2.0 - Δεκτό κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου

«Τα 30,5 δισ. ευρώ που έρχονται, μπορούν και θα αλλάξουν την Ελλάδα», είπε ο κ. Σκυλακάκης και υπογράμμισε ότι «μαζί και με τα δάνεια, θα κινητοποιήσουν διπλάσιους επενδυτικούς πόρους προς όφελος του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας».

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει ταχέως και ισχυρά φέτος
Macro |

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει ταχέως και ισχυρά φέτος

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει συνεκτική οικονομική πολιτική, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό πρόσημο, έχει καταφέρει να θέσει στέρεες βάσεις για την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, βελτιώνοντας την ποσότητα και την ποιότητα του πλούτου της χώρας, όπως καταδεικνύουν και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής