Μόνο εμβολιασμένοι, άτομα που έχουν νοσήσει με Covid-19 ή έχουν αρνητικό τεστ θα εισέρχονται στο εξής σε δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια, γυμναστήρια και συναγωγές, στο Ισραήλ. Με τον τρόπο αυτό και η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού παγκοσμίως υποχρεώνεται σε επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, λόγω της ανάκαμψης των κρουσμάτων με μετάλλαξη Δέλτα.

Οι αρχές είχαν ήδη επαναφέρει κάποια μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και κάποιους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες. Όμως, προχωρώντας ένα ακόμη βήμα, το γραφείο του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ επαναφέρει σε ισχύ από τις 29 Ιουλίου το λεγόμενο «Πράσινο Πάσο», που είναι ουσιαστικά το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ύπαρξης αντισωμάτων.

Το Πράσινο Πάσο θα εφαρμόζεται σε πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους, στην εστίαση, σε συνέδρια, σε χώρους θρησκευτικής λατρείας και σε χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος.

Η είσοδος στα μέρη αυτά θα επιτρέπεται μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους, σε όσους έχουν περάσει κορωνοϊό και όσους έχουν αρνητικό τεστ, εφόσον είναι ηλικίας 12 ετών και άνω.

Για όσους θέλουν να παραστούν σε γιορτές, πάρτι και γάμους θα απαιτείται πλήρης εμβολιασμός ή απόδειξη νόσησης ανεξαρτήτως ηλικίας, ακόμη και για αυτούς που είναι κάτω των 12 ετών!

Πάντως, σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι στο εξής τα μέτρα θα είναι στοχευμένα και πως θα αποφύγει οπωσδήποτε ένα τέταρτο εθνικό lockdown που θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία.

Επιπλέον χώρες στην… κόκκινη λίστα

Αύριο, Παρασκευή, εξάλλου αναμένεται και η ανακοίνωση της νέας ταξιδιωτικής λίστας της χώρας, με την εισήγηση που δέχτηκε η κυβέρνηση από τους ειδικούς να… κοκκινίζει αρκετές χώρες ακόμη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ισραηλινού Τύπου, στην κόκκινη λίστα που συνεπάγεται απαγορευτικό ταξιδιών θα μπει, μεταξύ άλλων, η Κύπρος, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με έναρξη εφαρμογής από τις 30 Ιουλίου. Από τις ευρωπαϊκές χώρες, στην κόκκινη λίστα έχει ήδη μπει η Ισπανία.

Η χώρα μας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εξετάζεται –χωρίς να θεωρείται βέβαιο- να μπει στην πορτοκαλί λίστα αυξημένου κινδύνου μετάδοσης που για τους ταξιδιώτες, πέρα από αρνητικό τεστ, συνεπάγεται καραντίνα επτά ημερών. Σημειωτέον δε, πως το διάστημα της καραντίνας μειώθηκε μόλις πρόσφατα για τις χώρες αυξημένου κινδύνου στις επτά ημέρες, από τις 10 με 14 μέρες που ήταν.

Tα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τις ισραηλινές αρχές έφταναν τα 1.336, από τα οποία το 52% ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και το 38% ηλικίας κάτω των 18 ετών. Το Ισραήλ έχει ένα από τα υψηλότερα, αν όχι το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών παγκοσμίως, στο 56% των 9,3 εκατ. κατοίκων, όλοι τους με εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που είναι το μόνο που χρησιμοποιεί στο εθνικό του πρόγραμμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα