
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό των τελευταίων 2 και πλέον δεκαετιών τον Ιούλιο, καθώς η χαλάρωση περισσότερων μέτρων του lockdown έδωσε ώθηση στον τομέα υπηρεσιών, αν και οι φόβοι για νέο κύμα μολύνσεων έπληξαν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με έρευνα.
Με τους ρυθμούς εμβολιασμού να επιταχύνονται και το βάρος στις υγειονομικές υπηρεσίες να μειώνεται, οι κυβερνήσεις ήραν κάποιους από τους περιορισμούς που επέβαλαν σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού, απελευθερώνοντας τη ζήτηση που είχε συσσωρευτεί.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit, που θεωρείται καλός δείκτης της κατάστασης της οικονομίας, σκαρφάλωσε στις 60,6 μονάδες τον Ιούλιο από τις 59,5, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2000. Η τιμή είναι πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση καθώς και υψηλότερα από τις 60,0 μονάδες που προέβλεψαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.
«Η ευρωζώνη γνωρίζει θερινή έκρηξη της ανάπτυξης καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για την αντιμετώπιση του ιού τον Ιούλιο κίνησαν την ανάπτυξη με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 21 χρόνια», δήλωσε Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.
«Ειδικά ο τομέας υπηρεσιών βιώνει την ελευθερία από τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της Covid-19 και τη βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού, ειδικά σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία, τα ταξίδια και τον τουρισμό».
Ο PMI που καλύπτει τον τομέα υπηρεσιών κατέγραψε άλμα στις 60,4 μονάδες από τις 58,3, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2006 και υψηλότερα από τις 59,5 που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.
Ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης σημείωσε μικρή πτώση από το επίπεδο ρεκόρ του Ιουνίου των 63,4 μονάδων στις 62,6. Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 60,9 από τις 62,6 μονάδες.
Ωστόσο η εξάπλωση του ιδιαιτέρως μεταδοτικού στελέχους Δέλτα του κορονοϊού επηρέασε περαιτέρω τις εφοδιαστικές αλυσίδες που έχουν ήδη διαταραχθεί και οδήγησε σε άλμα τις τιμές για τις πρώτες ύλες που χρειάζονται τα εργοστάσια. Ο δείκτης τιμών εισροών διατηρήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του Ιουνίου στις 88,5 μονάδες.
Η αύξηση των κρουσμάτων και οι φόβοι για ένα ακόμα κύμα πανδημίας επηρέασαν τη συνολική εμπιστοσύνη. Ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής υποχώρησε στις 67,8 από τις 71,9 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Γιατί καταρρέουν Apple, Amazon, Alphabet- Φωτεινές εξαιρέσεις Microsoft και Meta
Κόλαφος τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακίνωσαν οι τρεις κολοσσοί της τεχνολογίας

Γιατί ο 92χρονος «σοφός της Όμαχα» θεωρείται ο μεγαλύτερος επενδυτής όλων των εποχών
Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι αναμφισβήτητα ο πιο πολυσυζητημένος επενδυτής της αγοράς μετοχών της εποχής μας

Η μετοχή της Alphabet «καταρρέει» - Κόλαφος τα οικονομικά της αποτελέσματα
Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 13,62 δισεκατομμύρια δολάρια, από 20,64 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα χρόνο νωρίτερα

Επενδύσεις-ρεκόρ στη Σαγκάη το 2022 - Πώς κινείται η κινεζική οικονομία
Οι αλλαγές σε αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας, μικροκυκλώματα και εισαγωγές

Από σύζυγος του Βλαντίμιρ Πούτιν, «πρωταθλήτρια» στο ευρωπαϊκό real estate
Η Λιουντμίλα Οτσερέτναγια και ο νυν σύζυγός της έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια ευρώ από τις επιδόσεις τους στο ευρωπαϊκό real estate, με τις φήμες για ξέπλυμα χρήματος να δίνουν και να παίρνουν

Γιατί οι Ασιάτες δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα της συνταξιοδότησης
Την ώρα που οι Γάλλοι απεργούν για να μην παραταθεί ο εργασιακός τους βίος κατά δύο έτη, οι Ασιάτες θέλουν να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα

Τα erdoganomics, οι εκλογές και τα παιχνίδια με τα επιτόκια
Ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνεται της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και μιλά για αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη γείτονα

Τα περιστέρια στον ορίζοντα της νομισματικής πολιτικής - Τι αλλάζει στις κεντρικές τράπεζες
Οι κεντρικοί τραπεζίτες εξακολουθούν να ανησυχούν για τον πληθωρισμό αλλά βάζουν φρένο στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Στη δημοσιότητα ο οδικός χάρτης του ΟΟΣΑ για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο
Ο οργανισμός παρέχει διευκρινήσεις και λεπτομέρειες για την εφαρμογή του νέου φόρου

O κροίσος που τα «βάζει» με έναν κλάδο 365 δισ.
Η εταιρεία του προσφέρει 350 συνταγογραφούμενα φάρμακα σε τιμή κόστους