Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό των τελευταίων 2 και πλέον δεκαετιών τον Ιούλιο, καθώς η χαλάρωση περισσότερων μέτρων του lockdown έδωσε ώθηση στον τομέα υπηρεσιών, αν και οι φόβοι για νέο κύμα μολύνσεων έπληξαν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με έρευνα.
Με τους ρυθμούς εμβολιασμού να επιταχύνονται και το βάρος στις υγειονομικές υπηρεσίες να μειώνεται, οι κυβερνήσεις ήραν κάποιους από τους περιορισμούς που επέβαλαν σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού, απελευθερώνοντας τη ζήτηση που είχε συσσωρευτεί.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit, που θεωρείται καλός δείκτης της κατάστασης της οικονομίας, σκαρφάλωσε στις 60,6 μονάδες τον Ιούλιο από τις 59,5, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2000. Η τιμή είναι πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση καθώς και υψηλότερα από τις 60,0 μονάδες που προέβλεψαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.
«Η ευρωζώνη γνωρίζει θερινή έκρηξη της ανάπτυξης καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για την αντιμετώπιση του ιού τον Ιούλιο κίνησαν την ανάπτυξη με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 21 χρόνια», δήλωσε Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.
«Ειδικά ο τομέας υπηρεσιών βιώνει την ελευθερία από τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της Covid-19 και τη βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού, ειδικά σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία, τα ταξίδια και τον τουρισμό».
Ο PMI που καλύπτει τον τομέα υπηρεσιών κατέγραψε άλμα στις 60,4 μονάδες από τις 58,3, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2006 και υψηλότερα από τις 59,5 που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.
Ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης σημείωσε μικρή πτώση από το επίπεδο ρεκόρ του Ιουνίου των 63,4 μονάδων στις 62,6. Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 60,9 από τις 62,6 μονάδες.
Ωστόσο η εξάπλωση του ιδιαιτέρως μεταδοτικού στελέχους Δέλτα του κορονοϊού επηρέασε περαιτέρω τις εφοδιαστικές αλυσίδες που έχουν ήδη διαταραχθεί και οδήγησε σε άλμα τις τιμές για τις πρώτες ύλες που χρειάζονται τα εργοστάσια. Ο δείκτης τιμών εισροών διατηρήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του Ιουνίου στις 88,5 μονάδες.
Η αύξηση των κρουσμάτων και οι φόβοι για ένα ακόμα κύμα πανδημίας επηρέασαν τη συνολική εμπιστοσύνη. Ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής υποχώρησε στις 67,8 από τις 71,9 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Με μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β αποχαιρετά το 2024 η ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε ως ήταν αναμενόμενο την τέταρτη για το 2024 μείωση των επιτοκίων - Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του