Αμετάβλητα στα σχεδόν μηδενικά επίπεδα διατήρησε σήμερα τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά την πρώτη συνεδρίαση της μετά την πρόσφατη, πρώτη αναθεώρηση των στρατηγικών της στόχων από το 2003.
Το συμβούλιο, μάλιστα, διευκρίνισε πως θα διατηρήσει την πολιτική αυτή έως ότου ο συμμετρικός πληθωρισμός φτάσει το 2% «πολύ μπροστά από το τέλος του ορίζοντα προβλέψεων και εφόσον διατηρηθεί για το υπόλοιπο της περιόδου πρόβλεψης και κρίνει ότι η πρόοδος στον υποκείμενο πληθωρισμό είναι επαρκώς ενισχυμένη για να συνάδει με την σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα». Εξάλλου, η νέα στρατηγική αφήνει περιθώρια για ευελιξία, ήτοι «για ένα μεταβατικό διάστημα κατά το οποίο ο πληθωρισμός μπορεί να είναι μετριοπαθώς πάνω από τον στόχο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και το ανακοινωθέν της.
Θυμίζουμε πως με την πρόσφατη ανανέωση της στρατηγικής της ΕΚΤ, το όριο του πληθωρισμού ανέβηκε στο 2%, αντί του «κοντά αλλά κάτω από το 2%», αφήνοντας ωστόσο περιθώρια ευελιξίας αν ανέβει ελαφρά πάνω από τα επίπεδα αυτά για κάποιο διάστημα. Το παράθυρο αυτό σε μια μεταβατική περίοδο με πληθωρισμό μετρίως πάνω από το στόχο «έδειξε» και το σημερινό ανακοινωθέν.
Ο δείκτης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη «έπιασε» ήδη το 2% το Μάιο, πριν υποχωρήσει και πάλι ελαφρά στο 1,9% τον Ιούνιο.
Όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (PEPP), το συμβούλιο υποστήριξε πως θα συνεχίσει και μάλιστα με αυξημένο ρυθμό τις αγορές ομολόγων για το τρέχον τρίμηνο σε σχέση με τους πρώτους μήνες της χρονιάς. Αυτό σημαίνει πως οι αγορές θα συνεχίσουν στο μηνιαίο ρυθμό των περίπου 20 δισ. δολαρίων και μάλιστα για όσο ακόμη είναι αναγκαίο.
Επίσης, το συμβούλιο επεσήμανε πως σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και, πάντως, για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.
Μάλιστα, το συμβούλιο επανέλαβε πως το πρόγραμμα των 1,850 δισ. ευρώ θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Μαρτίου 2022 (όπως έχει συμφωνηθεί), αλλά και σε κάθε περίπτωση «έως ότου κρίνει πως η κρίση της πανδημίας έχει τελειώσει». Μια αναφορά που ουσιαστικά αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για τυχόν συνέχιση του προγράμματος πέραν του Μαρτίου, αν οι συνθήκες το απαιτούν!
Latest News
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία
Άνοιξε ξανά η συριακή Κεντρική Τράπεζα – Για πρώτη φορά μετά την ανατροπή Άσαντ
Η συριακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις των Σύρων πολιτών στις τράπεζες στη Συρία είναι ασφαλείς