Οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τους ισολογισμούς τους μέσω του προγράμματος Ηρακλής (Hercules Asset Protection Scheme), της βελτίωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης, και των μεταρρυθμίσεων στο πτωχευτικό δίκαιο, εκτιμά η Standard & Poor’s.

Ο ρυθμός εκταμίευσης νέων δανείων, η αποκατάσταση των κερδών και η αδύναμη ακόμη κεφαλαιακή τους επάρκεια, αποτελούν από την άλλη πλευρά τις βασικές προκλήσεις, για τις οποίες «βλέπει» αυξημένο κόστος κινδύνου για τους επόμενους 12-18 μήνες ελέω Covoid-19, με τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ( NPEs) να υποχωρούν κάτω από το 20% μέχρι το τέλος του 2022, ενώ τα δάνεια που είναι σε καθεστώς αναστολής πληρωμών, το ποσοστό αθέτησης εκτιμά πως θα διαμορφωθεί κοντά στο 25%.

Για τη Standard & Poor’s, την επόμενη τριετία, η ανάπτυξη της Ελλάδας (+5% το 2021) θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ οι τράπεζες θα συνεχίσουν να εξυγιαίνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, «καθαρίζοντας» τους ισολογισμούς τους.

Οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές θα βελτιώσουν τις χορηγήσεις δανείων και θα στηρίξουν την εμπιστοσύνη, αν και η αβεβαιότητα όσον αφορά τον ρυθμό ανάκαμψης παραμένει δεδομένης της εμφάνισης διαδοχικών κυμάτων Covid-19.

Οι κίνδυνοι χρηματοδότησης και ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες μειώνονται.

Οι καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, αντανακλώντας την αυξημένη εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, ενώ το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιτρέπει την αγορά ελληνικού δημόσιου χρέους.

Οι ελληνικές τράπεζες πάντως σύμφωνα με την S&P έχουν ακόμη πολύ δρόμο για να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Αναπτυξιακός – Ανακοινώθηκαν οι πίνακες κατάταξης για επενδυτικά σχέδια
Οικονομία |

Ανακοινώθηκαν οι πίνακες κατάταξης για επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού

Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ξεπερνά τα 207 εκατ. ευρώ και η ενίσχυση με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής τα 114 εκατ. ευρώ

Υπουργείο Ανάπτυξης – Ενδιαφέρον από 5 επενδυτές για 3 ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων
Κατασκευές |

Υπουργείο Ανάπτυξης: Ενδιαφέρον από 5 επενδυτές για 3 ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων

Οι ανάδοχοι των έργων ΣΔΙΤ θα επιλεγούν μέσω δημόσιων διεθνών διαγωνισμών - Βασικό κριτήριο επιλογής των αναδόχων θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης