Ποσοστό 9,9% από τη Third Point Hellenic Recovery Fund απέκτησε η Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, ενώ έχει ήδη συμφωνήσει μαζί της με για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 2,7%, υπό την αίρεση λήψης των σχετικών εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές.

Αυτό σημαίνει ότι ο ελληνικός όμιλος, που έχει ήδη επιτυχημένη παρουσία στην Κύπρο, μέσω της θυγατρικής της Eurobank Cyprus, θα ελέγχει σύντομα το 12,6% της Ελληνικής, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας στη σημερινή τακτική ΓΣ των μετόχων της τράπεζας, πρόκειται «για την πρώτη κίνηση επέκτασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εκτός συνόρων μετά από 15 χρόνια».

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Third Point θα επιτύχει το στόχος της για πλήρη αποεπένδυση από την Ελληνική. Σημειώνεται ότι η πρώτη μεταβίβαση (9,9%) έγινε μέσω του κυπριακού χρηματιστηρίου, με το τίμημα να ανέρχεται σε 32,66 εκατ. ευρώ.

Η επιλογή για σπάσιμο της συνολικής συναλλαγής σε δύο μέρη (9,90%+2,70%) έγινε λόγω της κυπριακής νομοθεσίας, που ορίζει ότι αν μία αγοραπωλησία αφορά πάνω από το 10% των μετοχών μίας εισηγμένης, τότε απαιτούνται ειδικές άδειες.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική δραστηριοποιείται στην τραπεζική ιδιωτών και επιχειρήσεων και στη διεθνή τραπεζική και είναι πολυμετοχική.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η επένδυση αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του Ομίλου Eurobank να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του σε όλες τις βασικές αγορές στις οποίες διατηρεί στρατηγικό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η Eurobank συμφώνησε τη συγχώνευση της θυγατρικής της στη Σερβία με Direktna Banka, με στόχο τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου σχήματος, ικανού να διεισδύσει περαιτέρω στην τοπική αγορά.

Η διοίκηση της Eurobank υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της πως «έχοντας πολύ καλή γνώση του κυπριακού συστήματος, πιστεύει ότι μέσω της κατά 100% θυγατρικής Eurobank Κύπρου και λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, η Ελληνική Τράπεζα, με τη διοίκηση, την κεφαλαιακή δομή και την πιστή πελατειακή της βάση, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ώστε να επωφεληθεί από τις προοπτικές που υπάρχουν και να αξιοποιήσει τις μελλοντικές ευκαιρίες».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank προσβλέπει σε στενή συνεργασία με τους υπόλοιπους μετόχους και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας και δεσμεύεται να συνεισφέρει θετικά και εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Axia Ventures Group ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Eurobank για τη συναλλαγή, ενώ η Milbank LLP παρείχε νομική υποστήριξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης
Green |

Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης

Στο πλαίσιο της τελετής παρουσιάστηκε το αντικείμενο του έργου και οι αναπτυξιακές επιπτώσεις του από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Φαιστού και την THALIS που είναι ο ανάδοχος.