Υπερδιπλάσιο είναι το μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2020. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό τους παραμένει πολύ χαμηλό, η τάση είναι ενδεικτική και οι ειδικοί εκτιμούν πως αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα για την πλήρη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, ως το 2035, όπως έχουν ήδη αποφασίσει οι «27».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Οχημάτων (ACEA), το μερίδιο των ηλεκτρικών στις νέες πωλήσεις στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου έφτασε στο 7,5%, έναντι 3,5% για το β’ τρίμηνο του 2020. Αντιθέτως, το μερίδιο των αυτοκινήτων με συμβατικούς κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου υποχώρησε κατά σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας συνολικά στο 62,2% έναντι 81,3% στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση του μεριδίου των υβριδικών αυτοκινήτων, τόσο αυτών που η μπαταρία τους φορτίζεται εν στάσει (plug-in, PHEV) όσο και εκείνων που η φόρτιση γίνεται εν κινήσει (HEV). Έτσι, το μερίδιο των πρώτων στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα από το 3,7% στο 8,4% και των δεύτερων από το 9,6% στο 19,3%.

Συνολική αύξηση στις πωλήσεις 

Πάντως, είναι γεγονός ότι συνολικά οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων ανακάμπτουν ραγδαία, καθώς είναι ορατό το τέλος της πανδημίας και το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται σταδιακά: Σύμφωνα με την ACEA, για τα νέα επιβατικά η αύξηση έφτασε στο 25,2% το πρώτο εξάμηνο του έτους, με 10,4% μόνο τον Ιούνιο.

Ως αποτέλεσμα, στους δρόμους της Ευρώπης κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το δεύτερο τρίμηνο εκατοντάδες χιλιάδες νέα οχήματα από όλες τις παραπάνω κατηγορίες: 210.298 ηλεκτρικά, 776.792 υβριδικά (HEV και PHEV) που είδαν τις πωλήσεις τους να τριπλασιάζονται από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, αλλά και πολύ περισσότερα με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μητσοτάκης στο Reuters – Η κλιματική κρίση είναι εδώ και χρειαζόμαστε οριζόντιες πολιτικές
Επικαιρότητα |

Μητσοτάκης στο Reuters: Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας

«Εδώ στη Μεσόγειο, έχουμε πίσω μας 6.000 χρόνια πολιτισμού αλλά είναι καθήκον της δικής μας γενιάς να διασφαλίσει ότι οι επόμενες θα συνεχίσουν να ζουν, να ακμάζουν και να ευημερούν» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Reuters.

Ενεργειακό λίφτινγκ στο Δημόσιο – Πώς θα αναβαθμιστούν κτίρια και υποδομές και με τι κόστος
Green |

Δημόσιο: Πώς θα αναβαθμιστούν ενεργειακά κτίρια και υποδομές και με τι κόστος

Πώς τα κτίρια θα γίνουν πιο αποδοτικά – Στο Ταμείο Ανάκαμψης θα στηριχθούν οι παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και η βελτίωση του οδοφωτισμού που σχεδιάζει το επιτελείο της κυβέρνησης