Μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται να έχει προκηρυχτεί ο ανάδοχος για το 2ο επίπεδο σχεδιασμού που αφορά στο Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής για τις πληγείσες περιοχές.

Μέσω του Ρυμοτομικού Σχεδίου, επιδιώκεται ο καθορισμός των κοινόχρηστων, κοινωφελών και οικοδομήσιμων χώρων. Η εξειδίκευση των ρυθμίσεων για το «Μάτι» για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, η δημιουργία οικοπέδων (μέσω της πράξης εφαρμογής) αλλά και ο καθορισμός των διαγραμμάτων για τα δίκτυα υποδομής.

Σε αυτή τη φάση εξετάζεται: το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η νομιμότητα των οικοδομικών αδειών, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, το μέγεθος των οικοδομικών τετραγώνων, η εισφορά σε γη και χρήμα, οι δίοδοι πρόσβασης στις παραλίες, η μετακίνηση των περιφράξεων και το δίκτυο ακαθάρτων

Στο μεταξύ, 100 κοινωνικές κατοικίες των 80 τετραγωνικών μέτρων θα κατασκευαστούν στη θέση «Σκουφέικα» σε μια έκταση 17,5 στρεμμάτων προκειμένου να στεγαστούν οικογένειες που έχασαν την κύρια κατοικία τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι.

Αυτό ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την πυρόπληκτη περιοχή των δημοτικών ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας, με αφορμή τη συμπλήρωση 3 χρόνων από τις καταστροφικές φωτιές στο Μάτι –και τις γύρω περιοχές- που κόστισε τη ζωή σε 102 κατοίκους και προκάλεσε ζημιές σε σχεδόν 3.000 κτήρια.

Η περιοχή επέμβασης αφορά μια έκταση 7.935 στρεμμάτων και οργανώνεται σε:

  1. περιοχές βιώσιμης πολεοδόμησης (3.028 στρεμμάτων στις οποίες περιλαμβάνονται 452 στρέμματα με εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο).
  2. περιοχές με ειδικό νομικό καθεστώς (δασικά, αρχαιολογικά/3067 στρέμματα),
  3. περιοχές ελέγχου χρήσεων γης ( εκτός σχεδίου περιοχές που δεν διέπονται από τις διατάξεις της δασικής και αρχαιολογικής υπηρεσίας).
  4. έκταση όπου περιλαμβάνονται διάσπαρτοι θύλακες κατασκηνώσεων (148 στρέμματα), παραλία (156 στρέμματα) κ.α.

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο είναι έτοιμο να σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα αποτελέσει οδηγό για πολεοδομικές παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα