Ο παγκόσμιος ασφαλιστικός κλάδος είναι έτοιμος να ανακάμψει από την πανδημία γρηγορότερα και ισχυρότερα από ό, τι μετά την οικονομική κρίση του 2008, παρά τα υφιστάμενα εμπόδια, όπως τα χαμηλά επιτόκια και ο κίνδυνος πληθωρισμού, εκτιμά η Swiss Re, μια από τις μεγαλύτερες αντασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη κρίση, η πανδημία δεν υπονόμευσε το συνολικό κεφάλαιο και την οικονομική ισχύ του ασφαλιστικού κλάδου, επιτρέποντας στις εταιρείες να δημιουργήσουν νέες καλύψεις και να αυξήσουν τα κέρδη τους, δήλωσε ο οικονομολόγος Τομας Χολτζ στο Reuters.

Το 2009 και το 2010, όταν οι ασφαλιστικές ανέκαμπταν από τις απώλειες κεφαλαίου, την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την εξάντληση των εταιρικών και προσωπικών εσόδων, ήταν πιο δύσκολο να δημιουργηθούν νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Αντίθετα, οι επιχειρήσεις και τα μεμονωμένα άτομα έχουν πλέον περισσότερα χρήματα από τα διάφορα κυβερνητικά προγράμματα τόνωσης και υποστήριξης και έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της ανάγκης να αγοράσουν ασφάλεια έναντι κινδύνου.

«Βλέπουμε τη ζήτηση για ασφάλιση πολύ ισχυρότερη και πιο ανθεκτική πέρυσι, φέτος, και τα επόμενα χρόνια, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρηματοπιστωτική κρίση στην οποία ο κλάδος ήταν μέρος του προβλήματος των χρηματοπιστωτικών αγορών», επισήμανε ο Τόμας Χολτζ.

Η άποψη της Swiss Re συμπίπτει και με άλλα θετικά σημάδια της περιόδου. Για παράδειγμα, οι διεθνείς τιμές στον ασφαλιστικό κλάδο εμπορικών πιστώσεων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 18% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2021, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Marsh McLennan τον Μάιο. Οι τιμές αυξάνονται από τα τέλη του 2017.

Κατά την Swiss Re, η δυναμική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η αυξανόμενη επίγνωση των κινδύνων που απειλούν τις επιχειρήσεις και η εντονότερη αυξητική τάση της τελευταίας 20ετίας στις εμπορικές ασφαλίσεις αποτελούν ένα «κοκτέιλ» που θα οδηγήσει φέτος τα ασφάλιστρα σε επίπεδα 10% υψηλότερα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Τα ασφάλιστρα διεθνώς θα αυξηθούν κατά 3,3% φέτος και κατά 3,9% το 2022, οδηγώντας την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά –για πρώτη φορά- πάνω από το «φράγμα» των 7 τρις. δολαρίων στο τέλος του 2022.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ενεργειακή κρίση – Γιατί η Gazprom κατηγορείται για χειραγώγηση των τιμών που πλήττουν την ευρωπαϊκή αγορά
Διεθνή |

Η απειλή της ενεργειακής κρίσης και ο... ύποπτος ρόλος της Gazprom

Σύμφωνα με τους οπαδούς της θεωρίας, σκοπός της Μόσχας είναι να ωθήσει τις τιμές σε τόσο υψηλά επίπεδα, ώστε η Γερμανία να σπεύσει να εγκρίνει, δίχως επιφυλάξεις, το αμφιλεγόμενο πολιτικά έργο του Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα

Βρετανία – Καμπανάκι κινδύνου για τις αυξημένες ενεργειακές τιμές και τις ελλείψεις σε τρόφιμα
Διεθνή |

Βρετανία καμπανάκι κινδύνου για τις αυξημένες ενεργειακές τιμές

Έκτακτη συνάντηση με παράγοντες του εγχώριου ενεργειακού κλάδου πραγματοποίησε ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας, Κβάσι Κβαρτένγκ σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις για την κρίση εν όψει και του χειμώνα