«Πάνω απ΄ όλα η υγεία. ‘Ολα τα άλλα έρχονται…». Η ευχή αυτή σχεδόν… μονοπωλεί τα στόματα όλων μας (ή τουλάχιστον των περισσοτέρων) την περίοδο των γιορτών, όταν κάποιος δικός μας άνθρωπος γιορτάζει ή πέρασε μια περιπέτεια με την υγεία του.

Με την ευχή αυτή έχω την αίσθηση πως θέλουμε να ξορκίσουμε το κακό. Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί δεν ευχόμαστε υγεία και για τον πλανήτη στον οποίο ζούμε, και ο οποίος κατά τους ειδικούς νοσεί (!).

-«Κανείς πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί άγνοια ως προς τις επιπτώσεις της καταστροφής του περιβάλλοντος στην υγεία μας», μου λέει η υπεύθυνη της εκστρατείας για την Πράσινη και Δίκαιη Ανάπτυξη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Ναταλία Τσιγαρίδου.

Η υγεία του πλανήτη συνδέεται στενά με τη δική μας υγεία…

-Γιατί το λες αυτό;

-«Επειδή με την κλιματική κρίση και την κατάρρευση της βιοποικιλότητας όχι μόνο να μας έχουν χτυπήσει την πόρτα αλλά να την έχουν ήδη παραβιάσει, πολλοί επιλέγουν να κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στο αυτονόητο: ότι η υγεία του πλανήτη συνδέεται με τη δική μας υγεία», συμπληρώνει η Ναταλία Τσιγαρίδου.

Σήμερα όλες οι συζητήσεις (ή τουλάχιστον οι περισσότερες ) που γίνονται γύρω από την υγεία, επικεντρώνονται στις υποδομές, τον τεχνικό εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτούνται για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θεραπεία.

Η συζήτηση γύρω από τη δημόσια υγεία πρέπει να τεθεί σε διαφορετική βάση

-«Αυτό δεν είναι περίεργο, μια και η πολιτεία πασχίζει να ανταποκριθεί στην αυξημένη πίεση στα συστήματα υγείας που έχει προκαλέσει η πανδημία. Το μάθημα που παίρνουμε όμως σήμερα αφορά την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για το αύριο. Η συζήτηση γύρω από τη δημόσια υγεία πρέπει να τεθεί σε μια διαφορετική βάση, με επίκεντρο τη βαθιά σύνδεση υγείας ανθρώπου και υγείας περιβάλλοντος», υποστηρίζει η υπεύθυνη εκστρατειών για την Πράσινη και Δίκαιη Ανάπτυξη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace.

-Και εδώ μπαίνει το θέμα της πλανητικής υγείας;

-«Ναι. Η ουσιαστική διασφάλιση της δημόσιας υγείας απαιτεί ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο παράγεται και καταναλώνεται η τροφή μας, βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε, μείωση της έκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού σε επικίνδυνες χημικές ουσίες και προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη, που αποτελεί τη βασική δύναμη της φύσης ώστε να εγγυηθεί ανθεκτικό, λειτουργικό και υγιές οικοσύστημα. Η ολοκληρωμένη διαχείριση της δημόσιας υγείας πρέπει να βασίζεται στην αρχή της πλανητικής υγείας», υποστηρίζει η Ναταλία Τσιγαρίδου.

Εύχομαι λοιπόν στον πλανήτη Γη: πάνω απ’ όλα υγεία…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green