Λίγα 24ωρα πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests, στα οποία συμμετέχουν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς), στις διοικήσεις τους επικρατεί αισιοδοξία για τις επιδόσεις και σε αυτή τη δοκιμασία.

Κι αυτό διότι, παρά την πανδημία ο κλάδος έχει κάνει σημαντικά βήματα για την επιστροφή του σε πλήρη κανονικότητα.

Από τη μία πλευρά οι τράπεζες εμφανίζουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς προχώρησαν τα τελευταία δύο χρόνια σε εκδόσεις μετοχών και ομολόγων και σημείωσαν έκτακτα κέρδη από την άνοδο των τιμών των ελληνικών ομολόγων.

Από την άλλη έχουν περιορίσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, μέσω των τιτλοποιήσεων του πρώτου κύκλου του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ περίπου.

Τα μαξιλάρια

Η αλήθεια είναι ότι μετά τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, εσωτερικής ή μέσω εκδόσεων νέων τίτλων, έχουν δημιουργηθεί επαρκή μαξιλάρια για να αντέξουν ενδεχόμενους μακροοικονομικούς κραδασμούς.

Μεταξύ άλλων, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank άντλησαν πρόσφατα μέσω αυξήσεων κεφαλαίου 1,4 δισ. ευρώ και 800 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, η Eurobank μετά τη συγχώνευση με τη Grivalia ενίσχυσε τους σχετικούς δείκτες κατά 930 εκατ. ευρώ, ενώ η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε έκτακτα κέρδη άνω των 2 δισ. ευρώ, μέσω ανταλλαγών ομολογιακών τίτλων με το Δημόσιο.

Παράλληλα, οι εμπροσθοβαρείς κινήσεις αποαναγνώρισης επισφαλειών έχουν περιορίσει σημαντικά τον πιστωτικό κίνδυνο.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη περίοδο ενεργοποίησης του «Ηρακλής» (Δεκέμβριος 2019 – Απρίλιος 2021), υλοποιήθηκαν τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 31,4 δισ. ευρώ, ενώ τη δεύτερη περίοδο (Απρίλιος 2021 – Οκτώβριος 2022), οι συναλλαγές αναμένεται να φτάσουν στα επίπεδα των 30 – 32 δισ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό οι δείκτες καθυστερήσεων του κλάδου θα επιστρέψουν σε μονοψήφια επίπεδα μέσα στο επόμενο 12μηνο, συγκλίνοντας με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τέλος, οι 4 μεγάλοι του κλάδου διαθέτουν πλέον πολύ υψηλά επίπεδα ρευστότητας, τόσο μέσω των καταθέσεων, όσο και λόγω της επανασύνδεσής τους με τις αγορές.

Μεγάλη υποστήριξη σε αυτό το μέτωπο παρέχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα έκτακτα προγράμματα που έχει ενεργοποιήσει μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Οι υποθέσεις στο κακό σενάριο

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, οι παραδοχές του αρνητικού σεναρίου που λαμβάνεται υπόψιν για την τελική ετυμηγορία από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), η οποία διεξάγει την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, δεν τρομάζουν.

Ειδικότερα, στο δυσμενές σενάριο οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία είναι οι εξής:

– Ύφεση 1,8% το 2021, 2,5% το 2022 και ανάπτυξη 0,7% το 2023

– Ανεργία 18,9% το 2021 και 22,1% το 2022

– Μείωση τιμών κατοικιών κατά 5,8% εφέτος και 3,1% του χρόνου

– Μείωση τιμών εμπορικών ακινήτων κατά 13,4% και 9,3% αντίστοιχα

– Αύξηση του κόστους δανεισμού για το δημόσιο με το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων να σκαρφαλώνει στο 1,82% το 2021 και στο 2,25% το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Πηλαδάκης: Δεσμεύεται η περιουσία του – Κατηγορία για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» – Τι απαντά ο επιχειρηματίας
Επιχειρήσεις |

Δεσμεύεται η περιουσία του Πηλαδάκη - Κατηγορίες για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» - Τι απαντά ο επιχειρηματίας

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αποκόμισε ο επιχειρηματίας Κ. Πηλαδάκης από παράνομες δραστηριότητες - Τι απαντά στις κατηγορίες ο επιχειρηματίας με ανακοίνωσή του