Τον απολογισμό και προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου παρουσίασε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Άκης Σκέρτσος σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών Πανδημίας COVID-19, επαναφοράς της κανονικότητας, επανεκκίνησης της οικονομίας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής:

1. Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για τις επιχειρήσεις που έλαβαν στήριξη στο πλαίσιο όλων των κύκλων Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

2. Επέκταση απαλλαγής μισθωμάτων επαγγελματικών μισθώσεων για τον μήνα Ιούλιο.

3. Παράταση προθεσμίας καταβολής δόσης ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών Ιουνίου για επιχειρήσεις και για εργαζόμενους.

4. Παράταση προθεσμίας καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και εργοδοτών.

5. Γέφυρα 1: Επιδοτήθηκαν 124.340  δάνεια (αφορούν 75.666 μοναδικούς δικαιούχους Α.Φ.Μ.). Το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 ανέρχεται στα 165 εκατ. ευρώ.

6. Γέφυρα 2: Υποβλήθηκαν 41.437 αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πληρωμές της κρατικής επιδότησης.

7. Παράταση κατά 1 μήνα της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών, απαιτητών έως 30.06.2021, και προθεσμίας των επόμενων μηνιαίων δόσεων ρύθμισης

8. Επέκταση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ έως τέλος Σεπτεμβρίου.

9. Καθορισμός των ειδικών κατηγοριών εργαζόμενων δικαιούχων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των μέτρων στήριξης, των προϋποθέσεων χορήγησης της αποζημίωσης, το ύψους και τη διαδικασία καταβολής της για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

10. Χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε εποχικά εργαζόμενους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

11. Από την Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021, επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις, η παρουσία θεατών σε αγώνες που διεξάγονται σε ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.

12. Πρόγραμμα, ύψους 20 εκατ. ευρώ, για ενίσχυση της εκτροφής γηγενών μαύρων χοίρων, αλλά και των παραγωγών μελιού, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας ενώ για τον ίδιο λόγο θα χορηγηθούν και 9 εκατ. ευρώ στο νέο πρόγραμμα Απόσταξης Οίνου για το έτος 2021.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις στήριξης της εθνικής οικονομίας, της αγοράς και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος:

1. Ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ 2022-2025).

2. Υποβολή του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 στις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. (πρώτη από τα κράτη-μέλη, 12.07.2021). Με την έγκριση η οποία αναμένεται έως τέλος Ιουλίου, πρόκειται να διατεθούν για την χώρα μας πόροι συνολικού ύψους  26,2 δισ. ευρώ για τα επόμενα επτά έτη.

3. Κύρωση των διεθνών συμφωνιών για την τροποποίηση της Συνθήκης για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και για τη μεταφορά και αμοιβαιοποίηση των εισφορών στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης,  με θετικές συνέπειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

4. Το 20ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου εμφανίζει πλέον απόδοση χαμηλότερη του 1% για πρώτη φορά στην ιστορία (0,988%). Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 0,8% και του 5ετούς στο -0,05%.

5. Κατά 12 θέσεις βελτιώθηκε την διετία 2019-20 η κατάταξη της Ελλάδας στον διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας μετά τη δημοσίευση των σχετικών στοιχείων.

6. Αύξηση κατά 77% στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) πέτυχε η Ελλάδα το 2020, με βάση έρευνα της  Ernst & Young (ΕΥ) Competitiveness Survey 2021.

7. Έναρξη υλοποίησης της πρώτης προγραμματικής περιόδου του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης.

8. Ψήφιση του νόμου για την παράταση και περαιτέρω βελτίωση του προγράμματος «Ηρακλής»

9. Πτωχευτικός κώδικας: προσθήκη προβλέψεων για τη βελτίωση των εργαλείων της προληπτικής αναδιάρθρωσης και δημοσίευση της διακήρυξης για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων για δημόσια διαβούλευση στο ΕΣΗΔΗΣ.

10. Ενσωμάτωση τριών Οδηγιών φορολογικού περιεχομένου για το ΦΠΑ σε διασυνοριακές δραστηριότητες ηλεκτρονικού εμπορίου.

11. Νέα Δράση του ΕΠΑνΕΚ «ΕRΑΝΕΤs 2021Α – Ευρωπαϊκή Ε&Τ Συνεργασία – Πράξη Επιχορήγησης Ελληνικών φορέων που συμμετείχαν επιτυχώς σε Κοινές Προκηρύξεις Υποβολής Προτάσεων των Ευρωπαϊκών Δικτύων ERANETs» που αφορά στην ενίσχυση για την υλοποίηση ερευνητικού έργου και δαπανών καινοτομίας και τον συντονισμό κοινών ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών δραστηριοτήτων και ομάδων.

12. Ένταξη ωφελούμενων στο πλαίσιο της Δράσης του ΕΠΑνΕΚ «Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου “Elevate Greece”» για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19»: Εξήντα (60) νεοφυείς επιχειρήσεις ενισχύονται με τη μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής από 5.000 ευρώ έως 100.000.

13. Μείωση 750 εκατ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη από την επανενεργοποίηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων την τελευταία διετία με συνέπεια και τη μείωση του clawback 2020 μετά από 7 χρόνια αυξήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία