Και τα δηκτικά σχόλια του Κώστα Μητρόπουλου

Πίνακας 1: Πάνω από 22 φορολογικές «βδέλλες» απομυζούν από τα νοικοκυριά  50 δισ. ευρώ ετησίως

Πίνακας 2: Το 90,3% των φορολογουμένων πληρώνουν φόρο μόνο 1,7 δισ. ευρώ από τα 8,3 δισ. ευρώ

Διάβασα την ανακοίνωση και, προς στιγμήν, νόμισα ότι ζω σε μια χώρα που δεν έχει χρέος  340 δισ. ευρώ, δεν έχει ύφεση 8,2%, δεν έχει ανεργία 17%, δεν έχει υψηλά δημόσια ελλείμματα, ότι έχει προϋπολογισμό με υψηλό πλεόνασμα, εισπράττει τους φόρους που αναλογούν σε όλους τους Έλληνες, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Διάβασα, λοιπόν, ότι, από τις 26 έως τις 30 Ιουλίου, δηλαδή  πέντε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που επιχορηγείται με 20 περίπου δισ. ευρώ ετησίως από τους φορολογούμενους για να πληρώνει τις συντάξεις, το e –ΕΦΚΑ (έτσι λέγεται τα τελευταία χρόνια ο δημόσιος οργανισμός Ενιαίος Φορέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων που θα εξυγιάνει το κοινωνικοασφαλιστκό σύστημα) και ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (γράφε καλύτερα Άνεργου Δυναμικού!)  θα μοιράσουν, σαν να είναι «πλατανόφυλλα» περίπου 2,5 δισ. ευρώ (δηλαδή 500 εκατ. ευρώ την ημέρα) σε 5,6 εκατ. δικαιούχους, (δηλαδή 450 περίπου ευρώ στον καθένα). Και σημειώνω ότι τα 2,5 αυτά δισ. ευρώ, είναι ακριβώς όσα έχει «αρπάξει» από το 2012 το κράτος από τους συνταξιούχους, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί αντισυνταγματικά και τα οποία πρέπει να επιστραφούν. Ωστόσο, ενώ βρίσκει λεφτά για να μοιράσει (δικαιολογημένα προφανώς) σε 5,6 εκατ. δικαιούχους, για το ίδιο ποσό αυτό της λεηλασίας, το κράτος δια του «στρίβειν» όλο «κοσκινίζει» και μάλιστα με απογοητευτικές τάχα επισημάνσεις ότι δεν υπάρχουν τόσα λεφτά και ότι αποτελούν «βόμβα» για τον κρατικό προϋπολογισμό!

Την ίδια ημέρα το έλλειμμα ήταν πάνω από 12 δισ. ευρώ και οι φόροι που εισπράχθηκαν πάνω από 20 δισ. ευρώ!

Αλλά, την ίδια ημέρα, η ίδια ανακοίνωση συνοδεύτηκε και από μία μόνιμη ειρωνεία για τους συνεπείς φορολογούμενους, οι οποίοι ίσως να μην ανήκουν όλοι  στην κατηγορία των εκατομμυρίων αυτών και άλλων δικαιούχων. Είναι αλήθεια  ότι ένα μεγάλος του παραπάνω ποσού αφορά καταβολές που γίνονται τακτικά (συντάξεις κλπ) κάθε τέλος του μηνός. Ωστόσο, τα ποσά αυτά μαζί με άλλα μοιράζονται ύστερα από ελέγχους;) σε χιλιάδες  δικαιούχους προέρχονται από τους φόρους που πληρώνουν μόνο 1.000.000 σχεδόν συνεπείς φορολογούμενοι, από τους οποίους οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αποτελούν τα μόνιμα υποζύγια με συμμετοχή κατά 60%, και από τα 4.000.000 περίπου νοικοκυριά, τα οποία είτε φτωχά είτε πλούσια επιβαρύνονται  με χιονοστιβάδα έμμεσων φόρων, οι οποίοι καταγγέλλονται βαρύγδουπα ως άδικοι, αντιλαϊκοί (κι έτσι είναι) από πολλούς «πονόψυχους» στη χώρα αυτή. Θέλω να πω δηλαδή ότι οι συνετοί διαχειριστές  των εθνικών πόρων να ρίχνουν καμιά ματιά και στον βασικό οικονομικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο δεν πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα εσοδεύουμε ή στη γνωστή συμβουλή να μη χρησιμοποιούνται διαφορετικά μέτρα και σταθμά.

Προβαίνω στην επισήμανση αυτή διότι, σαν ειρωνεία της τύχης, την ίδια ημέρα με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών μας… ενημέρωνε ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2021 το έλλειμμα  του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 12,2 (ναι, 12,2 δισ. ευρώ, όσο είναι δηλαδή όλοι σχεδόν οι φόροι από φυσικά πρόσωπα!), παρά τα έσοδα  20,1 δισ. ευρώ  από φόρους,  που πλήρωσαν την ίδια περίοδο  οι Έλληνες  και που πληρώνουν «έστω και λίγοι!) και  που παραθέτω  στον πίνακα 1 με τις πάνω από 22 «βδέλλες» που απομυζούν εργαζόμενους, ιδιοκτήτες ακινήτων και 4.000.000 νοικοκυριά!

Από τον πίνακα 1 προκύπτει ανάγλυφα ότι το κράτος κατορθώνει  κάθε χρόνο με πάνω από 22 ευρηματικές «βδέλλες» να εξασφαλίζει  περίπου 50 δισ. ευρώ, τα οποία δεν φτάνουν καθώς, από διαχειριστική αφροσύνη, τα έξοδα  είναι και ήταν πάντα υψηλότερα από έσοδα και για να καλυφθεί το έλλειμμα δανειζόταν και δανείζεται αφρόνως και ασυστόλως!

Οι διαπιστώσεις που προκύπτουν από τον πίνακα 2 είναι ακόμα προκλητικότερες καθώς  840.762 φορολογούμενοι δηλώνουν μηδενικό εισόδημα και, συνεπώς, δεν πληρώνουν καθόλου φόρους, ενώ εισόδημα από 0-15.000 ευρώ δηλώνουν 6.443.726 από τους 8.066.960 φορολογούμενους ή 80% περίπου , που πληρώνουν φόρο μόνο 1,6 δις. ευρώ από τα 8,3 δις. ευρώ ή ποσοστό 19% (αν σε αυτούς δεν ανήκε και ο στρατός των μόνιμων υποζυγίων του φορολογικού βάρους, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι (συμμετέχουν στο συνολικό φόρο κατά 60% περίπου!), το ποσό αυτό φόρου θα ήταν πολύ μικρότερο! Κι αν θέλετε να πάμε υψηλότερα τη μεσαία τάξη, σημειώνω, όπως προκύπτει από τον ίδιο πίνακα, ότι το 91% των Ελλήνων φορολογουμένων δηλώνει εισόδημα από 0-20.000 ευρώ  και πληρώνει φόρο 3,3 δις. ευρώ ή το 40%. Τον υπόλοιπο φόρο  των 5 δις. ευρώ ή 60% τον πληρώνουν 743.768 φορολογούμενοι!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion