Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν κινηθεί αυξητικά στους 16 από τους 18 μήνες έως και τον Ιούνιο του 2021. Σε θετικό πρόσημο αναμένεται να κλείσει και ο Ιούλιος, κατά βάση λόγω των δαπανών που σχετίζονται με τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η άνοδος τον προηγούμενο μήνα σχετίζεται αναμφίβολα με τις μεταβιβάσεις από το κράτος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μέσω μέτρων που ενεργοποιήθηκαν για την πανδημία (αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, παράταση επιδομάτων ανεργίας, αποζημίωση εκμισθωτών για κουρεμένα ενοίκια, κα.).

Επιπλέον, ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο Ιούνιος είναι παραδοσιακά νεκρός φορολογικά μήνας, καθώς οι αποπληρωμές για τις δηλώσεις του 2021 και τον ΕΝΦΙΑ ξεκινούν αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.

Παράλληλα, θετικές επιδόσεις σημειώθηκαν και ως προς την κατανάλωση. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι την υπό εξέταση περίοδο η αύξηση των υπολοίπων επιχειρήσεων ήταν υψηλότερη από την αντίστοιχη των ιδιωτών.

Χαμηλά και υψηλά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, εγχώρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διατηρούσαν στο τέλος του περασμένου μήνα στις τράπεζες αποταμιεύσεις 169,76 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 1,65 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Πρόκειται για τον πέμπτο συνεχή μήνα εντός του 2021 που καταγράφεται άνοδος στα μεγέθη. Έτσι, από την αρχή του χρόνου η καταθετική βάση έχει ενισχυθεί κατά 6,55 δισ. ευρώ, ενώ από το ξέσπασμα της πανδημίας οι καθαρές εισροές ξεπερνούν τα 27,5 δισ. ευρώ.

Η κυρίαρχη τάση αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι η μεταφορά χρημάτων που ήταν τοποθετημένα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, προς προϊόντα ανοιχτής ζήτησης και λοιπά επενδυτικά προγράμματα, κατά βάση αμοιβαία κεφάλαια.

Έτσι, τον Ιούνιο τα υπόλοιπα στους ανοιχτούς λογαριασμούς ιδιωτών διαμορφώθηκαν στα  98,03 δισ. ευρώ, που αποτελεί ιστορικό υψηλό. Μέσα στην πανδημία έχουν ενισχυθεί κατά 24,58 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, στις προθεσμιακές καταθέσεις οι καθαρές εκροές από το Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα της κατηγορίας έχουν διαμορφωθεί σε χαμηλό 16 ετών (Αύγουστος 2005).

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι τάσεις αυτές δύσκολα θα ανατραπούν τα επόμενα τρίμηνα, καθώς τα καταθετικά επιτόκια κινούνται ήδη σε επίπεδα ελάχιστα πάνω από το 0%.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
«Μαγνητίζουν» τους Γερμανούς τα ελληνικά εξοχικά
Ακίνητα |

«Μαγνητίζουν» τους Γερμανούς τα ελληνικά εξοχικά

«Ολοένα περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι μεταφέρουν τη βάση της τηλεργασίας τους από τον βροχερό βορρά στον ηλιόλουστο νότο, ενώ πολλοί παραθεριστές αναζητούν σε εποχές κορωνοϊού την ασφάλεια των δικών τους τεσσάρων τοίχων»

Βλαχογιάννης (ΕΒΕΘ) στον ΟΤ – Υπάρχει καλή δυναμική στην οικονομία αλλά και προβληματισμός
Επιχειρήσεις |

Βλαχογιάννης (ΕΒΕΘ) στον ΟΤ: Υπάρχει καλή δυναμική στην οικονομία αλλά και προβληματισμός

«Μπορεί να υπάρχει μακροοικονομική σταθεροποίηση αλλά η μικροοικονομική κατάσταση είναι προβληματική», σημείωσε ο Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ

Αδήλωτα τετραγωνικά – Δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Ακίνητα |

Η δεύτερη ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους Δήμους - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Όσοι δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την προηγούμενη ευνοϊκή ρύθμιση, έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν όταν ανοίξει εκ νέου η σχετική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και για διάστημα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021