Σε επίπεδα-ρεκόρ βρίσκεται η αισιοδοξία για την οικονομία της Ευρωζώνης τον Ιούλιο καθώς οι επιχειρήσεις επιστρέφουν σε πλήρεις ρυθμούς εργασιών μετά τα lockdowns.

Τα εργοστάσια στην περιοχή των 19 κρατών-μελών λειτουργούν στο μάξιμουμ, ωθούμενα από την ισχυρή παγκόσμια ανάκαμψη, ενώ οι καταναλωτές σπεύδουν για ταξίδια και υπηρεσίες που είχαν στερηθεί για μεγάλα διαστήματα λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στο 119 τον Ιούλιο, το υψηλότερο από την έναρξη των μετρήσεων το 1985, έναντι 117,9 του Ιουνίου. Στη βιομηχανία, η αυξημένη ζήτηση τόνωσε τη διάθεση των στελεχών, όμως ταυτόχρονα πιέζει το δυναμικό και δημιουργεί προβλήματα ροής. Στις υπηρεσίες, η αισιοδοξία κατέγραψε την καλύτερη επίδοση από το 2007.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόλις αναθεώρησε προς τα πάνω τις οικονομικές προβλέψεις για την περιοχή του ευρώ φέτος και το 2022 προβλέποντας επιτάχυνση της ανάκαμψης στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης τους επόμενους μήνες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για μια ισχυρή αύξηση παραγωγής στο τρέχον τρίμηνο, αν και προειδοποίησε ότι η νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού αε συνδυασμό με τα προβλήματα προμηθειών αποτελούν ρίσκο για την ανάκαμψη.

Μόνο το 57% του πληθυσμού στην Ε.Ε. είναι πλήρως εμβολιασμένο και αρκετές κυβερνήσεις υιοθέτησαν περιορισμούς για να συγκρατήσουν το πιο μολυσματικό στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού. Ενώ αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να επιβραδύνουν την ανάκαμψη, φαίνεται απίθανο να εκτροχιάσουν την οικονομία.

Ο τομέας μεταποίησης ανέφερε γεμάτα βιβλία παραγγελιών, ενώ τομείς που έχουν πληγεί καίρια από την έλλειψη επεξεργαστών και άλλων υλών βλέπουν βελτίωση στο μέλλον. Αισιόδοξος είναι και ο τομέας λιανικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως