Μια δυσάρεστη έκπληξη έκρυβαν τα, κατά τα άλλα, θετικά σε γενικές γραμμές αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests που ανακοίνωσε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA). Δύο από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, η γερμανική Deutsche Bank και η γαλλική Societe Generale, ήταν ανάμεσα στις πλέον αδύναμες.

Το CET1 του γερμανικού κολοσσού δέχτηκε «χτύπημα» κατά 620 μονάδες βάσης στο 7,4% στα τέλη του 2023 στο πιο δυσμενές σενάριο, το οποίο αναφέρεται σε μια περίοδο σημαντικής υποχώρησης της ευρωπαϊκής οικονομίας και παρατεταμένων χαμηλών επιτοκίων. Αντιστοίχως το CET1 της γαλλικής τράπεζας είχε αντίκτυπο ύψους 562 μονάδων βάσης στο 7,5%.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, από την πλευρά της, η Deutsche Bank υποστήριξε πως η τράπεζα δείχνει αντοχή στην προοπτική οικονομικής κρίσης υπό το πιο δυσμενές σενάριο. Μάλιστα, στάθηκε και στην δυναμική επιστροφή της Τράπεζας στην κερδοφορία κατά το πρώτο μισό του έτους, κάτι που δεν είχε ληφθεί υπόψη των τεστ αντοχής.

Πάντως, για αμφότερες τις τράπεζες τα σημερινά αποτελέσματα συνιστούν μια σαφή επιδείνωση. Το CET1 της γερμανικής τράπεζας είχε υποχωρήσει στο 8,1% στα τεστ του 2018 και στο 7,8% στα τεστ του 2016. Οι επιδόσεις της SocGen ήταν αντιστοίχως στο 7,6% και στο 7,5%.

Μεταξύ όλων των τραπεζών που συμπεριλαμβάνονταν στα stress tests της ΕΒΑ την πλέον χαμηλή επίδοση παρουσίασε η ιταλική Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, με CET1 στο -0,1% στο δυσμενές σενάριο, γεγονός που δεν εξέπληξε τις αγορές δεδομένων της αργής πορείας αναδιάρθρωσης της. Αρκετά χαμηλή θεωρείται και η επίδοση της επίσης γαλλικής BNP Paribas SA με CET1 που έπεσε στο 8,2% στο δυσμενές σενάριο.

Σημειωτέον πως τα αποτελέσματα της EBA δεν βαθμολογούν ευθέως τις τράπεζες, αλλά λειτουργούν συμβουλευτικά προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τον υπολογισμό που διεξάγουν αναφορικά με την υγεία των τραπεζών και πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες που μπορεί να έχουν. Η ίδια η ΕΚΤ έχει αναγνωρίσει τη βελτίωση του περιβάλλοντος για την οικονομία της περιοχής και το τραπεζικό σύστημα, έχοντας δώσει και το πράσινο φως για την επιστροφή στη διανομή μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών από το Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή