
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ για την εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από το καθεστώς της Λευκορωσίας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζει ότι «η χρήση ανθρώπων που έχουν ανάγκη, για την προώθηση πολιτικών στόχων παραβιάζει τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. Κατά συνέπεια, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της καταδικάζουν την εργαλειοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων από το καθεστώς της Λευκορωσίας».
«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη αύξηση των παράτυπων διελεύσεων στην ΕΕ από τη Λευκορωσία για τη διατήρηση της ακεραιότητας των εξωτερικών συνόρων της. Σύμφωνα με τη σταδιακή προσέγγισή της, η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο περιοριστικών μέτρων που απευθύνονται σε έμπορους μεταναστών που καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα ή εκείνους που κατά τα άλλα εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων» συμπληρώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
Επιπροσθέτως, επισημαίνει ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παραμένουν αποφασισμένοι να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές προκειμένου να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Άτομα που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ θα επιστρέφονται» και προσθέτει ότι «στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο».
Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, αλληλέγγυα, έχουν ήδη αυξήσει την υποστήριξή τους, μεταξύ άλλων μέσω της ανάπτυξης της ταχείας παρέμβασης FRONTEX στα σύνορα και πρόσθετης τεχνικής βοήθειας, και είναι έτοιμα να την ενισχύσουν ακόμη περισσότερο. Τα κράτη μέλη θα παράσχουν γρήγορα την απαραίτητη υποστήριξη για να εξασφαλίσουν την άμεση ανάπτυξη των σχετικών ομάδων και στοιχείων».
«Θα εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων επιστροφής της ΕΕ στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης, μεταξύ άλλων μέσω διαλόγου και εταιρικών σχέσεων με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης»καταλήγει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα