Με τους χαμηλότερους ρυθμούς των τελευταίων 17 μηνών επεκτάθηκε η βιομηχανική  δραστηριότητα της Κίνας τον Ιούλιο.

Tο υψηλότερο κόστος πρώτων υλών, η συντήρηση εξοπλισμού και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιβάρυναν την επιχειρηματική δραστηριότητα, προκαλώντας προβληματισμό για επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ο PMI μειώθηκε σε 50,4 τον Ιούλιο από 50,9 τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Γραφείου (NBS) που γνωστοποιήθηκαν το Σάββατο, αλλά παρέμεινε πάνω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, σύμφωνα με το Reuters.

Οι αναλυτές προέβλεπαν 50,8, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ο δείκτης είχε υποχωρήσει στο 35,7 με την Κίνα να έχει μπει σε lockdown λόγω κορωνοϊού.

Αξιωματούχος του ΝBS ανέφερε ότι ο υποδείκτης PMI για την παραγωγή υποχώρησε στο 51,0 από 51,9 τον Ιούνιο, υποδεικνύοντας τη συντήρηση εξοπλισμού και τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ο υποδείκτης νέας παραγγελίας υποχώρησε στα 50,9, από 51,5, αντανακλώντας την επιβράδυνση της ζήτησης.

Υποχώρηση παραγγελιών για εξαγωγές – Αύξηση κόστους

«Η πιο ανησυχητική ένδειξη είναι ο νέος δείκτης εντολών εξαγωγής, ο οποίος βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο», δήλωσε ο Ζίουι Ζανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management.

Ο υποδείκτης για τις νέες παραγγελίες εξαγωγής μειώθηκε για τρεις συνεχόμενους μήνες από τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις 47,7 μονάδες τον Ιούλιο.

Ο υποδείκτης για το κόστος πρώτων υλών διαμορφώθηκε στο 62,9 τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον 61,2 του Ιουνίου, υποδεικνύοντας αύξηση του κόστους.

Οι υψηλές τιμές των πρώτων υλών έχουν επηρεάσει την κερδοφορία των βιομηχανικών επιχειρήσεων και έχουν αποτρέψει ορισμένους Κινέζους εξαγωγείς από την παραλαβή παραγγελιών.

Οι αρχές είναι πρόθυμες να εμποδίσουν τη μετακύλιση υψηλών τιμών στους καταναλωτές, κάτι που θα αυξήσει μόνο τον… πονοκέφαλο για την οικονομία, καθώς η ζήτηση παραμένει αδύναμη.

Κάτω και οι κατασκευές

Ο δείκτης κατασκευών μειώθηκε στο 57,5 από τον 60,1 του Ιουνίου, και οι αναλυτές αναμένουν ότι ο τομέας θα αντιμετωπίσει δυσκολίες εν μέσω της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων στο Πεκίνο.

Για να αντιστραφεί η επιβράδυνση της οικονομίας, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) στα μέσα Ιουλίου εξέπληξε την αγορά μειώνοντας τον συντελεστή υποχρεωτικού αποθεματικού (RRR) για τις τράπεζες, απελευθερώνοντας περίπου 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (154 δισεκατομμύρια δολάρια) μακροπρόθεσμη ρευστότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή