Με «βουτιά» της μετοχής της Allianz κατά 8% που εξάτμισε 7 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία αντέδρασε η αγορά στην είδηση πως το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα για τις πρακτικές του hedge fund του ασφαλιστικού κολοσσού. Εξάλλου, και η διοίκηση του ομίλου, επιβεβαιώνοντας την υπόθεση, στάθηκε στη ζημιά που μπορεί να προκύψει για τα οικονομικά του γκρουπ.

Η υπόθεση δεν είναι καινούργια και χρονολογείται από το περασμένο καλοκαίρι, όταν η Allianz Global Investors άρχισε να δέχεται βροχή από αγωγές, κυρίως από μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία των ΗΠΑ, τα οποία κατηγόρησαν την εταιρεία για κακή διαχείριση των επενδύσεων τους και ριψοκίνδυνες τακτικές κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας. Ανάμεσα στα ταμεία που στράφηκαν κατά των λεγόμενων Structured Alpha Funds ήταν το Arkansas Teacher Retirement System (που κάνει λόγο για απώλεια 774 εκατ. δολαρίων μέσα σε λίγες εβδομάδες), η Blue Shield, η Blue Cross, το ταμείο δημοτικών υπαλλήλων του Μιλγουόκι και το πανεπιστήμιο Lehigh. Η απάντηση της εταιρείας ενώπιον της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης ήταν πως, όταν οι επενδυτές επιλέγουν ιδιωτικά funds υψηλού ρίσκου, το κάνουν με τα… μάτια τους ανοιχτά και άρα γνωρίζουν το ρίσκο.

Ακολούθησε και η έναρξη έρευνας για την υπόθεση από την SEC, ήτοι την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία συνεχίζεται ακόμη, όμως η υπόθεση… «χόντρυνε» με την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να ξεκινήσει επίσης έρευνα για τα Structured Alpha Funds.

H Allianz, σε ανακοίνωση της, επιβεβαίωσε πως δέχτηκε αίτημα από το αμερικανικό υπουργείο «εθελοντική παράδοση εγγράφων και πληροφοριών, ώστε να συνεργαστεί με την έρευνα», η οποία ουσιαστικά έρχεται να συμπληρώσει την έρευνα που «τρέχει» από την SEC.

Μετά την εξέλιξη αυτή η εταιρεία επεσήμανε προς τους μετόχους της πως το αναβαθμισμένο ρίσκο από την υπόθεση «μπορεί να έχει πρακτικό αντίκτυπο στα μελλοντικά οικονομικά αποτελέσματα της Allianz Group», παρά το γεγονός ότι για την ώρα δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί ο αντίκτυπος της ετυμηγορίας και το ύψος των πιθανών προστίμων. Αν και σαφώς τα πρόστιμα δεν θα είναι χαμηλά, δίχως να υπολογίζεται και η επικοινωνιακή ζημιά για το όνομα του γερμανικού κολοσσού.

Σημειωτέον πως στο ανώτατο σημείο τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Structured Alpha Funds έφταναν τα 13 δισ. δολάρια.

Η Allianz Global Investors αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο asset manager της Γερμανίας μετά την DWS της Deutsche Bank, με υπό διαχείριση κεφάλαια που υπολογίζονται στα 598 δισ. ευρώ. Δημιουργήθηκε δε, πριν από περίπου δέκα χρόνια όταν ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός τη διαχώρισε από το κορυφαίο fund ομολόγων της Pimco.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή