Εκτός ελέγχου βρίσκεται ο πληθωρισμός στην Τουρκία  δυσκολεύοντας τη ζωή των πολιτών αλλά και της πολιτικής ηγεσίας που αναζητεί τρόπους διαφυγής από τα πολιτικο-οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα. Ο ετήσιος πληθωρισμός άγγιξε το 19% τον Ιούλιο ουσιαστικά εξαλείφοντας τις ελπίδες για μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων που θα κατεβάσει το κόστος δανεισμού στη χώρα, όπως επιδιώκει ο Πρόεδρος Ερντογάν. Ο πληθωρισμός πλέον βρίσκεται μια ανάσα από το ύψος τους βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας.

Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, το ετήσιος πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 1,42 ποσοστιαίες μονάδες από το 17,53% τον Ιούνιο στο 18,95% τον Ιούλιο, ενώ ήταν στο 11,76% τον Ιούλιο του 2020. Οι υψηλές τιμές ενέργειας και ο αντίκτυπος απο το άνοιγμα της οικονομίας έδωσαν μεγάλη ώθηση στον τιμάριθμο.

Τα τρόφιμα/αναψυκτικά κατέγραψαν την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών στο 24,92%, ακολούθησαν οι μεταφορές με 24,62%, τα έπιπλα και εξοπλισμός νοικοκυριών με 22,70%. Σύμφωνα με έρευνα ανεξάρτητου ιδρύματος ερευνών, οι αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα χαρακτηρίζονται ως «τσουνάμι στην κουζίνα». Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 19,8% στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, ψωμί-αλεύρι και ζυμαρικά είδαν τις τιμές να αυξάνονται κατά 8,8%, οι τιμές για κρέας και ψάρι αυξήθηκαν κατά 26,1%, ενώ γαλακτοκομικά και αυγά αυξήθηκαν κατά 20,4% στο πρώτο επτάμηνο του έτους. Οι τιμές πετρελαίου εκτινάχθηκαν 23,3%, οι τιμές φρούτων έκαναν άλμα 70%, ενώ οι τιμές άλλων επεξεργασμένων τροφίμων αυξήθηκαν κατά 8,3%.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αναβάθμισε –την προηγούμενη εβδομάδα- την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό του 2021 στο 14,1%, από 12,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Σε μηνιαία βάση, ο τιμάριθμος αυξήθηκε κατά 1,8% τον Ιούλιο. Ο κεντρικός τραπεζίτης, Σαχάπ Καβτσίογλου βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς έχει υποσχεθεί να διατηρήσει τα επιτόκια πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμμού, ενώ προβλέπει ότι ο τιμάριθμος θα υποχωρήσει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή