Στο ρυθμό που έχει θέσει ο ίδιος ο Ερντογάν συνεχίζει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αφήνοντας και σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια, γεγονός που πάντως δεν αιφνιδίασε τους επενδυτές που δεν περίμεναν αλλαγή στη στάση της Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια επιτροπή νομισματικής πολιτικής κράτησε σταθερά, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, τα επιτόκια στο 19%, καθώς η αύξηση των τιμών και η εξασθενημένη λίρα, έπληξαν την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία.

Η κεντρική τράπεζα, υπό το νέο διοικητή της (που φαίνεται να κάνει τα… χατίρια στο σουλτάνο) εξακολουθεί να αγνοεί τα μηνύματα από τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά και την υποτίμηση της λίρας, θέλοντας να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά ώστε να ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ο πληθωρισμός, τον Ιούνιο σημείωσε μεγαλύτερο από το αναμενόμενο άλμα στο 17,5% κυρίως εξαιτίας της αύξησης των ενεργειακών τιμών παγκοσμίως και των τιμών των εμπορευμάτων, αν και είχε καταφέρει να υποχωρήσει το Μάιο λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που δρομολόγησαν οι αρχές για να περιορίσουν την πανδημία. Σε γενικές γραμμές ο δείκτης αναμένεται να παραμείνει ψηλά όλη τη χρονιά με τους αναλυτές να περιμένουν διαμόρφωση του στο 15,6% για τη χρονιά, πολύ πάνω από το 12,2% που προβλέπει η ίδια η κεντρική τράπεζα.

Την ίδια ώρα, η λίρα παραμένει σταθερά αποδυναμωμένη έχοντας χάσει πάνω από 15% έναντι του δολαρίου μόνο από τον περασμένο Μάρτιο, όταν δηλαδή ο Ερντογάν απέλυσε τον προηγούμενο κεντρικό τραπεζίτη για να διορίσει έναν πιο… συμβατό στις απόψεις του.

Πραγματικά, εφόσον η ενίσχυση του τουρισμού φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα ενισχύοντας την οικονομία, οι αναλυτές περιμένουν πως η κεντρική τράπεζα θα δοκιμάσει να κατεβάσει τα επιτόκια, όπως επιθυμεί η Υψηλή Πύλη, είτε από το Σεπτέμβριο είτε μέσα στο τέταρτο τρίμηνο. Ενδεικτικά η Morgan Stanley αναμένει περικοπή κατά 100 μονάδες βάσης, το Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή