Αντιμέτωπες με μία νέα αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού, καθώς σε πολλά κράτη μέλη οι ρυθμοί εμβολιασμών εξελίσσονται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τους Financial Times η  Γαλλία, το κράτος μέλος της ΕΕ που ακολουθεί μία αρκετά σκληρή προσέγγιση στο θέμα των εμβολιασμών, τους έχει καταστήσει υποχρεωτικούς στο υγειονομικό της προσωπικό, με αναστολή εργασίας χωρίς μισθό σε όσους αρνούνται. Ακόμη, αναγκαία θεωρείται η επίδειξη του διαβατηρίου υγείας πριν την είσοδο σε μπαρ ή σε εστιατόρια, ώστε να πιστοποιηθεί ότι ο κάθε πελάτης έχει εμβολιαστεί, υποβληθεί σε κάποιο τεστ ή έχει νοσήσει. Παρόμοια πολιτική ακολουθεί και η χώρα μας, ενώ άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, ακολουθούν μία περισσότερο ήπια πολιτική  προσπαθώντας απλώς να ασκήσουν πιέσεις στους ρυθμούς εμβολιασμών, χωρίς να τους επιβάλλουν μέσω νόμων.

Ανησυχίες εν όψει αφίξεων τουριστών

Με την άρση των lockdown σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και το άνοιγμα των εστιατορίων, των μπαρ και όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν τη διασκέδαση, η ζωή στα ευρωπαϊκά κράτη φαίνεται να επανέρχεται στην κανονικότητα. Ωστόσο, οι αρχές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η επιστροφή των ταξιδιωτών και η αύξηση των τουριστών μπορεί να προκαλέσει νέα αύξηση των λοιμώξεων, ιδιαίτερα εφόσον οι ρυθμοί των εμβολιασμών έχουν μειωθεί σημαντικά σε πολλές χώρες.

Προσέγγιση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, έχοντας τις ίδιες ανησυχίες, ακολουθούν, επίσης, μία τακτική μαστιγίου και καρότου, με τον Μπάιντεν να προσφέρει χρηματική αμοιβή 100 δολαρίων σε όσους εμβολιάζονται. Ακόμη, έχοντας ως απώτερο στόχο να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, κατέστησε υποχρεωτική την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού και τη χρήση μάσκας στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, όταν βρίσκονται στους χώρους εργασίας τους. Εντούτοις, ο Μπάιντεν δεν αποσκοπεί να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.

Διχασμένες απόψεις

Ανησυχίες έχουν προκύψει εν όψει μίας διττής προσέγγισης, με τους εμβολιασμένους να απολαμβάνουν διευκολύνσεις και τους ανεμβολίαστους να αποκλείονται από πολλές κοινωνικές δραστηριότητες.

Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χούμπερτ Αϊβάνγκερ, ο οποίος αρνήθηκε το εμβόλιο, εξαιτίας φόβων για μαζικές παρενέργειες, προέβη σε δηλώσεις σε τοπικό ραδιόφωνο σχετικά με την υποχρεωτικό χαρακτήρα των εμβολιασμών. Ο ίδιος τάχθηκε κατά αυτού του υποχρεωτικού χαρακτήρα υποστηρίζοντας ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του πεποιθήσεις και ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για το σώμα του.

Αυτή η κατάσταση και τα διχασμένα συναισθήματα της κοινωνίας είναι αυτά που οδήγησαν τον λαό της Γαλλίας σε διαδηλώσεις εναντίον του Μακρόν και της πίεσης που ασκούσε στο υγειονομικό προσωπικό της Γαλλίας ώστε να εμβολιαστεί. Ωστόσο, ο αριθμός των πορειών μειώθηκε, καθώς πολλοί από όσους συμμετείχαν αποφάσισαν να εμβολιαστούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή