Θετικά αποτιμά τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες η Moody’s.

Όπως τονίζει, η επάρκεια των εποπτικών κεφαλαίων θα επιτρέψει στις τράπεζες της χώρας μας να υλοποιήσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης, περιορίζοντας έτσι τα εναπομείναντα προβληματικά δάνεια και βελτιώνοντας την κερδοφορία τους.

Επίσης, τα αποτελέσματα των stress test δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.

Η απομείωση κεφαλαίου στην άσκηση ανήλθε κατά μέσο όρο στις 610 μονάδες βάσης (μ.β.), πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (485 μ.β.) αλλά οι ολοκληρωμένες και επερχόμενες κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων θα έφερναν το αντίκτυπο πιο κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η Alpha Bank πέτυχε στα stress tests τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο βασικό και το δυσμενές σενάριο.

Η Moody’s σημειώνει επίσης, ότι οι προσαρμοσμένοι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο δυσμενές σενάριο σε συνδυασμό με την μεθοδολογία των stress test δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να υλοποιούν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που στοχεύουν να βελτιώσουν την κερδοφορία στο 10% και να μειώσουν τα εναπομείναντα προβληματικά δάνεια στο 5%.

Η έκθεση επισημαίνει τέλος, ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν κεφαλαιακά μια σημαντική τριετή συρρίκνωση της οικονομίας χωρίς να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τράπεζες