Οι αεροπορικές εταιρείες οργανώνουν ξανά τα σχέδιά τους για το μέλλον, ελπίζοντας ότι οι επαγγελματίες ταξιδιώτες, που έμειναν σε μεγάλο βαθμό εκτός ταξιδιών τον περασμένο χρόνο, λόγω των lockdown της πανδημίας, θα επιστρέψουν στα ταξίδια, παρά τις νέες ανησυχίες για την εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη δέλτα της Covid-19 που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ.

Η Delta Air Lines επαναφέρει πτήσεις αυτό το φθινόπωρο σε επιχειρηματικά κέντρα όπως η Νέα Υόρκη και η Βοστώνη, ενώ μειώνει τις πτήσεις πολλών τουριστικών προορισμών που έγιναν δημοφιλείς το καλοκαίρι.

«Μετατοπίζουμε το κέντρο βάρος των πτήσεών μας στο να προσφέρουμε περισσότερες business θέσεις», δήλωσε ο Τζο Εσπόζιτο, αντιπρόεδρος σχεδιασμού δικτύου της Delta.

Η Delta διεξάγει δημοσκοπήσεις σε εταιρικούς πελάτες για να διασφαλίσει ότι θα λάβει τις σωστές αποφάσεις στον κατάλληλο χρόνο. «Δεν θέλουμε να προγραμματίσουμε επαγγελματικές θέσεις προτού προγραμματιστούν οι πτήσεις», εξήγησε ο κ. Εσπόζιτο. «Θέλουμε να κάνουμε αυτές τις προσθήκες όταν οι επιβάτες θα είναι έτοιμοι να επιστρέψουν».

Τα τουριστικά ταξίδια συνήθως μειώνονται όταν τελειώνει το καλοκαίρι, ενώ οι επαγγελματίες ξεκινούν τώρα τα ταξίδια τους. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η αλλαγή φέτος είναι ένα σημαντικό τεστ για τις αεροπορικές εταιρείες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε προσοδοφόρους εταιρικούς πελάτες.

Η Southwest Airlines και η Alaska Air Group έχουν επιδιώξει να «κρατήσουν» ψηλά τα τουριστικά ταξίδια και τον Σεπτέμβριο, με τις πωλήσεις να έχουν ως στόχο να προσελκύσουν ταξιδιώτες αναψυχής με εισιτήρια που θα προσφέρονται σε μεγάλη έκπτωση για αυτό το φθινόπωρο. Η Southwest, η οποία επίσης αποκαθιστά ορισμένα δρομολόγια για επαγγελματίες επιβάτες, ανακοίνωσε ότι η πώληση εισιτηρίων που ξεκίνησε τον Ιούνιο οδήγησε σε δύο ρεκόρ ημερήσιων κρατήσεων στην ιστορία της εταιρείας.

Συνολικά, οι αεροπορικές εταιρείες επισημαίνουν ότι οι κρατήσεις τους δεν έχουν μειωθεί παρά την αυξανόμενη ανησυχία για την πιο μεταδοτική μετάλλαξη δέλτα της Covid-19. Ο αριθμός των επιβατών που διέρχονται από τα αεροδρόμια των ΗΠΑ σημείωσε νέο ρεκόρ για την περίοδο της πανδημίας, την Κυριακή, με σχεδόν 2,24 εκατομμύρια άτομα να περνούν τους ελέγχους, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών. Ο αριθμός ήταν μόλις 17% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

40% πάνω τα επαγγελματικά ταξίδια

Οι αεροπορικές εταιρείες σημειώνουν ότι οι επιχειρήσεις άρχισαν σιγά σιγά να στέλνουν τους υπαλλήλους τους και πάλι στην εργασία τους, με τα εσωτερικά επαγγελματικά ταξίδια να ανεβαίνουν στο 40% περίπου των επιπέδων του 2019. Οι αερομεταφορείς περίμεναν ότι περισσότεροι εταιρικοί πελάτες θα επέστρεφαν στις πτήσεις τους επόμενους μήνες, αν και ορισμένα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών εκτιμούν ότι η πλήρης ανάκαμψη ενδέχεται να καθυστερήσει κι άλλο. Η τρέχουσα ανοδική πορεία θα μπορούσε να διακοπεί απότομα. Οι αυξανόμενοι αριθμοί κρουσμάτων κορωνοϊού και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις που σημειώθηκαν την περσινή χρονιά, επίδρασαν αρνητικά στα αεροπορικά ταξίδια.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ωθήσει τις τοπικές κυβερνήσεις και τις μεγάλες εταιρείες να ανανεώσουν τις απαιτήσεις για χρήση μάσκας. Την περασμένη εβδομάδα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προέτρεψαν τους Αμερικανούς σε ορισμένες περιπτώσεις-συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων ατόμων σε περιοχές υψηλού κινδύνου της χώρας-να αρχίσουν να φορούν ξανά τις μάσκες.

Αβεβαιότητα για την επιστροφή στο γραφείο

Οι τελευταίες εξελίξεις δημιούργησαν αβεβαιότητα για το αν οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στα γραφεία, όπως είχε προγραμματιστεί. Μεγάλες εταιρείες όπως η Apple και η Google της Alphabet αποφάσισαν να αναβάλουν την κλήση των υπαλλήλων τους να επιστρέψουν στο γραφείο.

Τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών έχουν από καιρό δηλώσει ότι η επιστροφή στα γραφεία θα προκαλέσει περισσότερα επαγγελματικά ταξίδια. Έτσι η ανάκαμψη στην οποία προσδοκούσαν όπως όλα δείχνουν μετατοπίζεται χρονικά στο μέλλον.

«Γνωρίζαμε ότι η πτώση θα ήταν ένα ερωτηματικό ως προς τον ακριβή χρόνο που θα συμβεί», σχολίασε ο Σαβάντι Σιθ, αναλυτής στο Raymond James. Ωστόσο, είπε ότι οι αερομεταφορείς δεν έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές προσαρμογές στα δρομολόγια, αν και ενδέχεται να καταλήξουν να περικόψουν ορισμένες πτήσεις τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Αυτή η απόφαση ίσως καθυστερήσει μόνο λίγες εβδομάδες, πρόσθεσε.

Ο Βασού Ράγια, επικεφαλής εσόδων της American Airlines, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι υπήρχε μια υστέρηση τεσσάρων έως οκτώ εβδομάδων μεταξύ της επιστροφής των εργαζομένων στα γραφεία και της έναρξης των επαγγελματικών ταξιδιών. Για μεγάλους επιχειρηματικούς διαδρόμους, όπως η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον και το Σικάγο, η αεροπορική εταιρεία αναμένει ότι η ζήτηση θα αρχίσει να επανέρχεται τον Οκτώβριο.

Η American Airlines στρέφει επίσης τις υπηρεσίες της προς τις επιχειρηματικές αγορές – προσθέτοντας χωρητικότητα σε δρομολόγια όπως από το αεροδρόμιο LaGuardia της Νέας Υόρκης στο Διεθνές Αεροδρόμιο O’Hare του Σικάγου, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εταιρικοί ταξιδιώτες επιστρέφουν, δηλαδή περισσότερες κρατήσεις για ημερήσια ταξίδια χωρίς αποσκευές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή