Ανοδικά κινήθηκε το λιανεμπόριο στην Ευρώπη τον Ιούνιο, καθώς οι επιστρέφοντας σταδιακά στην κανονικότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε, σε σχέση με τον Μάιο του 2021, κατά 1,5% στις χώρες της Ευρωζώνης και κατά 1,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε σημαντικά κατά 5% και κατά 5,3% αντίστοιχα.

Οι κλάδοι που πρωταγωνιστούν

Σε μηνιαίο επίπεδο, την υψηλότερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των καυσίμων, με αύξηση κατά 3,8% στην Ευρωζώνη και κατά 3,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξίσου σημαντική ήταν η βελτίωση στον κλάδο των μη-βιομηχανικών προϊόντων, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 3,4% στην Ευρωζώνη και κατά 2,6% στην Ε.Ε.

Αντίθετα, πτώση παρατηρήθηκε στον όγκο των τροφίμων – ποτών – καπνού, ο οποίος περιορίστηκε κατά 1,5% στην Ευρωζώνη και κατά 1,1% στην Ε.Ε.

Ο κλάδος των καυσίμων ήταν αυτός που ξεχώρισε και σε επίπεδο έτους, καθώς διευρύνθηκε κατά 11,9% στην Ευρωζώνη και κατά 11,5% στην Ε.Ε. Ακολούθησε ο κλάδος των μη βιομηχανικών προϊόντων (6,5% στην Ευρωζώνη και 7,1% στην Ε.Ε.), καθώς και ο κλάδος των τροφίμων – ποτών – καπνού (1,4% στην Ευρωζώνη και 1,7% στην Ε.Ε.).

Όσον αφορά τις χώρες, οι οποίες ξεχώρισαν στον τομέα του λιανεμπορίου, η Ιρλανδία (9,4%), η Γερμανία (4,2%) και η Λετονία (4,2%) εμφάνισαν την υψηλότερη μηνιαία άνοδο, ενώ η Βουλγαρία (22,7%), η Λιθουανία (15,3%) και η Σλοβενία (12,8%) την υψηλότερη ετήσια άνοδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή