Πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί το άμεσο κέρδος της Alpha Bank, εφόσον καταλήξει σε οριστική συμφωνία με την ιταλική Nexi για στρατηγική συνεργασία τους στον κλάδο αποδοχής συναλλαγών με κάρτες.

Το μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, προβλέπει την απόσχιση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων από την τράπεζα και τη μεταφορά τους σε νέα εταιρεία με την επωνυμία NewCo που θα συσταθεί. Το 51% των μετοχών θα πουληθεί στη Nexi έναντι του ποσού των 157 εκατ. ευρώ και ο ελληνικός όμιλος θα ελέγχει το υπόλοιπο 49%.

Το όφελος όμως για την Alpha Bank, πέραν του τιμήματος που θα εισπράξει, θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Συγκεκριμένα, θα εγγράψει στα βιβλία της επιπλέον κέρδη 150 εκατ. ευρώ.

Κι αυτό διότι η αξία του τομέα τον καρτών δεν καταγράφονταν στα μεγέθη του ομίλου. Με τη μεταφορά τους όμως στη νέα εταιρεία, στην οποία η Alpha Bank θα ελέγχει το 49%, θα αποτυπωθούν ως κεφαλαιακό κέρδος στις καταστάσεις της.

Από την πρώτη φάση της συναλλαγής εκτιμάται ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα ενισχυθούν κατά 40 μονάδες βάσης.

Αν επιτευχθούν δε οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για τη Newco την πρώτη τετραετία, ο συστημικός όμιλος θα εγγράψει κέρδη 60 εκατ. ευρώ.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Το νέο σχήμα θα έχει μακροπρόθεσμη συμφωνία διανομής με την Alpha Bank. Η τελευταία θα απαλλαγεί και από τα έξοδα του κλάδου, ενώ αναμένει κέρδη από το μερίδιο που θα διακρατήσει.

Όπως εκτιμά η διοίκησή της, η τράπεζα αναμένεται να καταγράφει κέρδη από τη συμμετοχή της στη Newco της τάξης των 6 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επιπλέον, λόγω της συμφωνίας συστάσεως (referral agreement) θα εισπράττει referral fees τα οποία θα συνδέονται με τον κύκλο εργασιών της Newco από τις αντίστοιχες συναλλαγές καρτών. Οι σχετικές προμήθειες υπολογίζονται σε 3 – 4 εκατ. ευρώ κατά τα πρώτα έτη.

Με τον τρόπο αυτό η Alpha Bank συνάπτει μία ακόμη στρατηγική συνεργασία με κορυφαίο εταίρο της παγκόσμιας αγοράς – μετά την υπογραφή της μακροχρόνιας εταιρικής σχέσης με την Generalli στον κλάδο των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

Η εξέλιξη αυτή της επιτρέπει να διατηρήσει την παρουσία της στον χώρο του Merchant Αcquiring, να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες της και να βρίσκεται στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων, όπως λένε πηγές από ην τράπεζα.

Ποια είναι η Nexi

Η Nexi είναι η κορυφαία εταιρεία PayTech στην Ευρώπη και σημείο αναφοράς για τις ψηφιακές πληρωμές, μετά τη συνεργασία της με την Nets.

Είναι εισηγμένη στο MTA της Borsa Italiana και λειτουργεί σε ισχυρή συνεργασία με τουλάχιστον 150 τράπεζες-εταίρους σε τρεις τομείς της αγοράς:

– Merchant Services & Solutions

– Cards & Digital Payments

– Digital Banking Solutions

Εξυπηρετεί περισσότερους από 900.000 έμπορους και 43 εκατομμύρια κάρτες πληρωμής, διαχειρίζεται περίπου 12.800 ΑΤΜ,  480.000 σταθμούς εργασίας ηλεκτρονικής τραπεζικής και περίπου 900 εκατ. εκκαθαρίσεις συναλλαγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις