Το έναυσμα του διετούς κυβερνητικού μαραθωνίου για την υλοποίησή του σχεδίου για την οικονομία δίνει το πράσινο φως του μπαζούκας ρευστότητας των 77 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, βάζοντας έτσι την κυβέρνηση στην αφετηρία για την μεγαλύτερή της πρόκληση, με πηγές μάλιστα να συνδέουν την αποτελεσματικότητα με το διακύβευμα των επόμενων εκλογών.

Στο επίκεντρο της πολιτικής πλέον μπαίνει δυναμικά η οικονομική ανάκαμψη όπου ο Σεπτέμβριος αποτελεί και τον μήνα επιτάχυνσης των «μηχανών» καθώς θα υπάρχουν και τα πρώτα στοιχεία από τα έσοδα του τουρισμού και το ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου. Σύμφωνα με πηγές, οι δράσεις του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και οι μεταρρυθμίσεις – που εστιάζουν και στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη- είναι αυτό που θα κρίνει και το πολιτικό πεδίο, μαζί με την ανάπτυξη της οικονομίας και εν ολίγοις, η πορεία της οικονομίας και η παράλληλη διαχείριση των κρίσεων (υγειονομικό κλπ) είναι η επόμενη «πίστα» της κυβερνητικής θητείας.

Η αποτελεσματική απορρόφηση και διαχείριση των ποσών θα μπει στην εκλογική μάχη και το βλέμμα πλέον στρέφεται στη διαχείριση των κονδυλίων μαμούθ ώστε να αποτελέσουν και τον μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Εξάλλου, στο τραπέζι βρίσκεται ήδη ο κυβερνητικός σχεδιασμός της προεκλογικής ατζέντας που διεκόπη λόγω της υγειονομικής κρίσης και αφορά το φορολογικό μέτωπο. Το πακέτο των παρεμβάσεων, σύμφωνα και με το οικονομικό επιτελείο, θα υλοποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά και από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί ουκ ολίγες φορές το στίγμα ότι θα επανέρχεται η ατζέντα των προεκλογικών δεσμεύσεων, όπου στρατηγικός στόχος είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω και της φορολογικής πολιτικής, ώστε να μειωθεί το υψηλό φορολογικό φορτίο στην εργασία και τις επιχειρήσεις.

  • ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ. Ανάλογα λοιπόν με τον δημοσιονομικό χώρο θα αποφασιστεί πώς θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για την μονιμοποίηση των ήδη ισχυόντων ελαφρύνσεων (μείωσης ασφαλιστικών εισφορών, εισφοράς αλληλεγγύης κλπ), την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά των λοιπών  εξαγγελιών προ της πανδημίας. Για το 2022 εκτιμάται να υπάρχει ο χώρος για την μονιμοποίηση των ισχυόντων μέτρων, όπως του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, στα μη οινοπνευματώδη στην εστίαση, στους κινηματογράφους. Επίσης, ο μειωμένος ΦΠΑ στο τουριστικό “πακέτο”, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, που θα ισχύσει και το 2022 και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που θα ισχύσει και το 2022. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ 8% κατά μέσο όρο. Οι παρεμβάσεις στο φορολογικό τοπίο του 2023 που θα βρεθούν στο τραπέζι προβλέπουν την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό – δημόσιο τομέα και συνταξιούχους, την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες, τη μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος. Επίσης θα εξεταστεί η περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% από 24% σήμερα.

  • ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ. Από την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, μετά και τη ψήφισή του εθνικού σχεδίου από την ελληνική Βουλή την περασμένη Παρασκευή, διαμηνύουν εκ νέου πως τα 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης στοχεύουν να αλλάξουν την Ελλάδα, όπου με τα 12,7 δισ. δάνεια θα κινητοποιήσουν διπλάσιους επενδυτικούς πόρους 60 δισ. Ευρώ αποτελώντας έτσι τη μεγαλύτερη μόχλευση επενδυτικών πόρων στην ιστορία της χώρας. Η έκθεση της Oxford Economics καταγράφει ότι η Ελλάδα παίρνει τα περισσότερα λεφτά από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με μεγάλη διαφορά, 20% του ΑΕΠ, σε σχέση με το 15% που είναι το αμέσως επόμενο ποσοστό.  Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος η αποτελεσματική εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου μπορεί να φέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,9% έως το 2026 η οποία μπορεί να φτάσει και το 9,9% σε πιο μακροχρόνιο ορίζοντα (20 ετών).  Τα δάνεια μέσω εμπορικών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών φορέων θα χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις και έργα άνω των 20 δισ. ευρώ με στόχευση την πράσινη μετάβαση,  ψηφιακό μετασχηματισμό, καινοτομία  και έρευνα,  εξωστρέφεια και  αύξηση μεγέθους μέσω συγχωνεύσεων και εξαγωγών. Οι επιδοτήσεις που θα γίνουν μέσω προσκλήσεων θα διανεμηθούν σε παρεμβάσεις για την πράσινη μετάβαση, το ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, ενώ θα περιέχουν δημόσια έργα μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτών.

  • ΕΣΠΑ. Από το πράσινο φως της Κομισιον προκύπτει ότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες οικονομίες που παίρνει έγκριση για το νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης (2021-2027) το οποίο θα κατανέμει κονδύλια (εκ των οποίων 20,9 δις ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή και 5,3 δις ευρώ η εθνική συνεισφορά) στους πέντε ευρωπαϊκούς Στόχους Πολιτικής. Αφορούν τον καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό, την ενεργειακή μετάβαση και τις πράσινες και γαλάζιες επενδύσεις, τις υποδομές μεταφορών, το ανθρώπινο δυναμικό και τις χωρικές επενδύσεις.  Οι βασικές αλλαγές, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2014-2020) είναι η αύξηση 2,2 δισ. Ευρώ για τα 13 περιφερειακά προγράμματα (από 5,9 δισ. ευρώ σε 8,1 δισ. ευρώ), ενώ υπάρχουν διακριτά προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πολιτική προστασία, την δίκαιη μετάβαση με νέα διαχειριστική αρχή.Το 20% των πόρων θα διοχετευτούν στην προώθηση του καινοτόμου οικονομικού μετασχηματισμού, το 27% στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης και των πράσινων επενδύσεων, το 30% στη επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες και το 7% σε στοχευμένες δράσεις για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία