Αν και οι τιμές στην ελληνική αγορά ακινήτων παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, οι μεταβιβάσεις βρίσκονται στα περσινά επίπεδα κατά το α΄ 6μηνο του έτους, και ταυτόχρονα είναι μειωμένες κατά 51,28% σε σχέση με το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων – Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, οι μεταβιβάσεις κατοικιών – διαμερίσματα πλην μονοκατοικιών το πρώτο εξάμηνο του 2021 στο σύνολο των δήμων που εξετάζονται στον πίνακα καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ σε σχέση με το 2019 είναι μειωμένες κατά 51,28%.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ο πρόεδρος του δικτύου Θέμης Μπάκας τονίζει ότι μεταξύ των παραγόντων είναι ότι ένα μέρος των ενδιαφερόμενων εγχώριων αγοραστών κρατούν στάση αναμονής λόγω της πανδημίας.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι σύμφωνα με τα άνωθεν δεδομένα κατανοούμε ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει αρνητικά τον αριθμό των μεταβιβάσεων ακινήτων:

  • είτε γιατί ένα μέρος των ενδιαφερόμενων εγχώριων αγοραστών κρατούν στάση αναμονής λόγω της πανδημίας,
  • είτε η απόδοση του προγράμματος golden visa παραμένει σε χαμηλά επίπεδα – μόλις 117 εκδόσεις εντός του α’ πενταμήνου του 2021,
  • είτε γιατί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και σε συνάρτηση του όγκου συσσωρευμένων εργασιών αργούν οι απαιτούμενες διαδικασίες ολοκλήρωσης μιας μεταβίβασης από τις δημόσιες υπηρεσίες,
  • είτε λόγω της νέας μετάλλαξης Δέλτα, έχει ανασταλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της δυσκολίας μετακίνησης των αλλοδαπών επενδυτών,
  • είτε της συνεχόμενης αύξησης των ζητούμενων τιμών πώλησης,
  • είτε λόγω των εκδόσεων στεγαστικών δανείων που παρότι τα τελευταία χρόνια καταγράφουν αύξηση ανά έτος, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν και παράλληλα απαιτείται ιδία συμμετοχή της τάξεως του 25%-35%. Οι εκδόσεις στεγαστικών δανείων το 2019 ήταν 625 εκατ. ευρώ, το 2020 687 εκατ. ευρώ, όταν το 2007 ήταν 15,1 δισ. ευρώ,
  • είτε λόγω της αύξησης των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.

Έτσι, μπορεί οι παραπάνω παράγοντες να αποτελούν μέρος του «στιγμιαίου» αναχώματος στην αύξηση των μεταβιβάσεων, αλλά παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι η κινητικότητα στα μεσιτικά γραφεία καταγράφεται αυξητική σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020, ιδιαίτερα από τους εγχώριους ενδιαφερόμενους αγοραστές. «Έντονο μέχρι και πρότινος ήταν και το ενδιαφέρον αλλοδαπών επενδυτών και κυρίως Ισραηλινών που λόγω της νέας μετάλλαξης Δ και του ενδεχόμενου lockdown στην πατρίδα τους έχουν αναστείλει τις επισκέψεις τους στην χώρα μας», σχολιάζει ο κ. Μπάκας και προσθέτει ότι «παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι ασφαλέστερη εικόνα για την πορεία της κτηματαγοράς και παράλληλα για το αν και πόσο έχει επηρεαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού θα έχουμε στα τέλη του 2021 και το α΄ τρίμηνο του 2022».

Τι θα επηρεάσει την εξέλιξη της αγοράς

«Κλειδί» στην εξέλιξη και τη δυναμική της αγοράς αναμένεται να αποτελέσουν επτά παράγοντες:

1) η πορεία του τουρισμού,

2) η εγχώρια ζήτηση,

3) η κινητικότητα των αλλοδαπών επενδυτών,

4) οι δείκτες της ανεργίας,

5) τα εισοδήματα των εργαζόμενων,

6) η ευκολία δανεισμού και

7) η έναρξη των πλειστηριασμών.

«Ωστόσο, τρεις από αυτούς εκτιμάται πως θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στην εξέλιξη της κτηματαγοράς στην μετά κορωνοϊού εποχή. Ειδικότερα, η χορήγηση στεγαστικών δανείων είναι κομβικής σημασίας στην αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και στην τόνωση της ζήτησης», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θέμης Μπάκας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα