Η JP Morgan κατέγραφε, στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, ημερήσια κέρδη της τάξης των 131 εκατομμυρίων δολαρίων. Goldman Sachs και Morgan Stanley σημείωσαν νέα κέρδη-ρεκόρ. Οι ευρωπαϊκές UBS και Barclays σημείωσαν τα καλύτερα αποτελέσματά τους εδώ και μία δεκαετία στο ίδιο διάστημα.

Συνολικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Handelsblatt, τα κέρδη για τους δώδεκα μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 170 δισ. δολάρια το τελευταίο έτος. Όσο για τις μετοχές τους, η πορεία των τραπεζικών δεικτών είναι αποκαλυπτική: Κατά 59% ενισχύθηκε ο συγκεκριμένος δείκτης του Dow Jones και κατά 56% ο Euro Stoxx Bank Index στην Ευρώπη.

«Τα κέρδη από την εμπορική τραπεζική βοήθησαν τον κλάδο τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Καθώς δε η ρευστότητα του προηγούμενου έτους υποχωρούσε, η επενδυτική τραπεζική ανέβηκε στο κύμα των εξαγορών και της άντλησης κεφαλαίων. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες που διαθέτουν τμήματα διαχείρισης πλούτου και κεφαλαίων επωφελήθηκαν από τις ρωμαλέες χρηματιστηριακές αγορές, καθώς η παγκόσμια οικονομία άρχιζε να ανακάμπτει – ωθούμενη και από τα κρατικά προγράμματα στήριξης», εξηγεί η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Υπάρχει ακόμη «λίπος»

Όπως τονίζει, επίσης, «η αισιοδοξία που κυριάρχησε σε μεγάλα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας μετά από μήνες lockdown επανέφερε την αυτοπεποίθηση στις τράπεζες ώστε να θέσουν πάλι σε κυκλοφορία σημαντικά κεφάλαια, από τα αποθέματα που είχαν σωρεύσει φοβούμενες ένα οικονομικό κραχ». Σημειώνει δε ότι «μόνο στην Ευρώπη οι εννέα μεγαλύτερες τράπεζες ανέφεραν υποχώρηση του κόστους ασφάλισης έναντι κινδύνου κατά 88%».

Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνει μιλώντας στην ίδια εφημερίδα η Λόρι Μάιερς, διευθυντικό στέλεχος της Moody’s Investors Service στο Λονδίνο, «όλες οι τράπεζες που αξιολογήθηκαν από εμάς εξακολουθούν να διατηρούν σημαντικά αποθέματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν φαινόμενα αδυναμίας εξυπηρέτησης δανείων, στο φόντο της αβεβαιότητας που υπάρχει». Τονίζει, ωστόσο, ότι «οι θετικές προοπτικές για τις μεγάλες οικονομίες, καθώς και ο πληθωρισμός στις τιμές των ακινήτων, εντείνουν τις πιέσεις προς τις τράπεζες προκειμένου να άρουν αυτές τις αναστολές τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή