Οι καταστροφές του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές στα δάση με αποτέλεσμα τις μεγάλες διακοπές ρεύματος ανοίγουν πάλι το θέμα της ανάγκης για υπογειοποίηση των γραμμών μέσης και χαμηλής τάσης ή της αντιπυρικής προστασίας των καλωδίων.

Ατζέντα, την οποία είχε ανοίξει ο ίδιος ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) τον περασμένο Δεκέμβριο μέσα από το πενταετές επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης της περιόδου 2021-2025 αλλά και η κυβέρνηση μετά τον κατακερματισμό του δικτύου της Βορειοανατολικής Αττικής τον περασμένο χειμώνα από το βάρος… της επέλασης της «Μήδειας».

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ε.Ε. με το χαμηλότερο ποσοστό υπόγειου δικτύου, μόλις 11%, όταν ο μέσος όρος στα κράτη – μέλη είναι 50%, ενώ υπάρχουν και η Ολλανδία με το 100% των καλωδίων να βρίσκεται κάτω από τη γη, η Γερμανία με 87% και η Ελβετία με 90%.

Συνολικά η ενίσχυση και η αναβάθμιση του δικτύου και των υποδομών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είχε εγκαταλειφθεί από τις διοικήσεις του ομίλου της ΔΕΗ κατά την περίοδο 2012-2018. Το επενδυτικό κενό είχε προσδιοριστεί στα 420 εκ. ευρώ

Έτσι, το δίκτυο ήταν και παραμένει γυμνό απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός προκαλεί συχνά βλάβες με συνέπεια τις τακτικές διακοπές ηλεκτροδότησης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προγραμματίσει και ξεκίνησε, από τον περασμένο Απρίλιο και μάλιστα με αρχή στο δάσος του Τατοίου, ευρύτατο πρόγραμμα υπογειοποίησης γραμμών μέσης και χαμηλής τάσης. Στην πενταετία αναμένεται να περάσουν από τον αέρα κάτω από τη γη 2.150 χιλιόμετρα καλωδίων. Στο Τατόι είχαν προγραμματιστεί η αντικατάσταση εναέριου με υπόγειο δίκτυο μήκους 3,4 χλμ.

Με βάση το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Διαχειριστή την περίοδο 2021 – 2025 προγραμματίζονται επενδύσεις για υπόγεια δίκτυα συνολικού ύψους 243 εκ. ευρώ. Από αυτά τα κεφάλαια 187 εκ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης (100 εκ. ευρώ) και 87 εκ. από άλλους κοινοτικούς και δημόσιους πόρους.

Τα έργα

Τα έργα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2025. Για να εισπράξει ο ΔΕΔΔΗΕ τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει έως το τέλος του 2023 να έχει κοινοποιήσει στις Βρυξέλλες τα σχέδια των συμβάσεων για την ανάθεση των εργασιών.

Το πρώτο πακέτο επενδύσεων αφορά σε  «Αναβάθμιση του δικτύου εναέριων γραμμών του ΔΕΔΔΗΕ σε δασικές περιοχές». Σύμφωνα με την περιγραφή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η επένδυση συνίσταται στην αντικατάσταση γυμνών αγωγών στο εναέριο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (με περιβεβλημένους αγωγούς ή συνεστραμμένα καλώδια), στην εγκατάσταση μονωτικών περιβλημάτων και στην υπογειοποίηση ή μετατόπιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που διέρχεται από δασικές περιοχές. Το έργο θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία του δικτύου [δείκτες ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας: διάρκεια διακοπών ανά πελάτη (SAIDI) και συχνότητα διακοπών ανά πελάτη (SAIFI)] και θα προστατεύσει καλύτερα το περιβάλλον (δάση, άγρια ζώα). Το ύψος της χρηματοδότησης μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχεται σε 40 εκ. ευρώ.

Το δεύτερο πακέτο επενδύσεων αφορά σε «Αναβαθμίσεις του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος». Η επένδυση, όπως και πάλι περιγράφεται στο κείμενο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνίσταται στην υπογειοποίηση και την αναδρομολόγηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε οικισμούς ιδιαίτερης σημασίας από πολιτιστική ή τουριστική άποψη, καθώς και σε αστικά κέντρα, με προτεραιότητα σε περιοχές όπου η υποδομή είναι ευάλωτη σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα του δικτύου διανομής και θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Το ύψος της ενίσχυσης μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχεται σε 60 εκ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια