Καμένα σπίτια, κατεστραμμένες περιουσίες, χιλιάδες άνθρωποι στον δρόμο, εκκενώσεις ακόμη και αστικών περιοχών, χωριών και οικισμών συνθέτουν το πρωτόγνωρο και πέρα από κάθε φαντασία σκηνικό μιας σύγχρονης τραγωδίας.

Τεράστια μέτωπα φωτιάς

Η Αττική, η Εύβοια, η Λακωνία, η Ηλεία, η Κρήτη και τα Γρεβενά που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της πύρινης καταστροφής, δοκιμάστηκαν για μια ακόμη νύχτα καθώς οι κάτοικοί τους ήρθαν αντιμέτωποι με τα τεράστια μέτωπα της φωτιάς, τα οποία εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα και με μεγάλη ταχύτητα, αφανίζοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

Στη Βαρυμπόμπη και τους Θρακομακεδόνες

Στην Αττική, λίγο πριν τα ξημερώματα σήμερα Σάββατο, το μέτωπο της Βαρυμπόμπης βρέθηκε μια ανάσα από την κεντρική πλατεία. Την ίδια ώρα που οι φλόγες απειλούσαν και τα πρώτα σπίτια στους Θρακομακεδόνες.

Σύμφωνα με το MEGA, η φωτιά μπήκε στους Θρακομακεδόνες από την πλευρά του δάσους, έχοντας φτάσει στις παρυφές των πρώτων σπιτιών.

Κάτοικοι της περιοχής ζητούσαν εναγωνίως ενισχύσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους.

Εφιαλτική πρόβλεψη

Και τη στιγμή που τα μέτωπα των πυρκαγιών σαρώνουν τη βορειοανατολική Αττική, εφιαλτική για την εξέλιξή τους είναι η πρόβλεψη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τρομάζει η εκτίμηση των επιστημόνων του, όπως αποτυπώνεται στον χάρτη που ακολουθεί, για το μέχρι πού μπορεί να εξαπλωθεί η φωτιά στο Λεκανοπέδιο.

Δείτε ολόκληρη τη ανάρτηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:

Αλλάζει ο καιρός

Από σήμερα Σάββατο αλλάζει το σκηνικό του καιρού καθώς ο καύσωνας υποχωρεί και μάλιστα υπάρχει πιθανότητα για λίγη βροχή στην Εύβοια, κάτι που όλοι εύχονται καθώς τα πύρινα μέτωπα μαίνονται ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός, με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στο Αιγαίο 5 με 6 και πρόσκαιρα στα νοτιοανατολικά τμήματά του έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές τους 35 με 37 και στα νησιά τους 34 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες τις πρωινές ώρες και βαθμιαία αίθριος. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και τοπικά στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 και κατά τόπους στη Θεσσαλία έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και νωρίς το πρωί στον Θερμαϊκό έως 6 μποφόρ. Από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά. Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τις πρωινές ώρες, τοπικά έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά το μεσημέρι – απόγευμα έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 25 έως 31 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Aνεμοι: Βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ και τοπικά στα νότια το μεσημέρι – απόγευμα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Aνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στον Θερμαϊκό νωρίς το πρωί έως 6 μποφόρ. Από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς. Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Βίντεο που καθηλώνει από την Εύβοια

Αντιμέτωποι με τον πύρινο όλεθρο βρέθηκαν τη νύχτα και οι κάτοικοι της Εύβοιας, όπου καταγράφηκαν οι σοκαριστικές εικόνες με την απομάκρυνση των κατοίκων και των παραθεριστών από φλεγόμενη περιοχή της Λίμνης.

Αντιμέτωποι με τον πύρινο όλεθρο βρέθηκαν τη νύχτα και οι κάτοικοι της Εύβοιας, όπου καταγράφηκαν οι σοκαριστικές εικόνες με την απομάκρυνση των κατοίκων και των παραθεριστών από φλεγόμενη περιοχή της Λίμνης.

Οργή των κατοίκων

Η οργή των κατοίκων στην Εύβοια ξεχειλίζει καθώς γύρω τους απλώνεται «η κόλαση του Δάντη» και κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.

Κάτοικος της Λίμνης, ο οποίος παρέμενε στο σημείο προσπαθώντας να σώσει την περιουσία του, μίλησε στο MEGA και τα λόγια του συγκλονίζουν.

«Δεν είμαι στο λιμάνι, δεν είμαι έτοιμος να φύγω. Είμαι πάνω από το σπίτι μου και προσπαθώ να μην περάσει η φωτιά στο κέντρο της Λίμνης. Προσπαθούμε με μία κλάρα και το νερό του σπιτιού. Δεν υπάρχει ένα πυροσβεστικό», λέει ο κ. Δημήτρης Αλεξίου.

Και προσθέτει γεμάτος αγανάκτηση: «Κάθε χρόνο συμβαίνει αυτό. (…) Ολοι λένε πρώτα η ζωή, βεβαίως είναι η ζωή, αλλά τις καταστρέψανε τις ζωές με την ανεπάρκειά τους».

Ζητούν απαντήσεις

Αλλοι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι «δεν φάνηκε κάποιο πυροσβεστικό και ούτε έγιναν ρίψεις από τα εναέρια μέσα. Τα μέσα πήγαν αλλού» και επισημαίνουν πως μόνοι τους προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους έχοντας μόνο τη βοήθεια των εθελοντών.

«Παιδάκια 17 και 18 χρονών προσπαθούν. Η πυροσβεστική που είναι;» αναρωτιούνται, ζητώντας απαντήσεις για τον συντονισμό και τον σχεδιασμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα