Η Γερουσία θα προσπαθήσει να προωθήσει σήμερα το νομοσχέδιο οικονομικού ύψους ενός τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση των υποδομών, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να αποκαταστήσουν μία ρωγμή στις τάξεις τους, κατά των προσπαθειών που γίνονται για την τροποποίηση του νομοθετικού μέτρου.

Η Γερουσία έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει στις 19:00 ώρα Ελλάδος, ενώ αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν δύο διαδικαστικές ψηφοφορίες σήμερα το βράδυ, εκτός και αν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί κατορθώσουν να έρθουν σε μία συμφωνία για τις τροπολογίες, η οποία θα επιτρέψει στη Γερουσία να κινηθεί ταχύτερα για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο αυτό, αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται εδώ και δεκαετίες στον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου, των γεφυρών, των αεροδρομίων και των υδάτινων διόδων στις ΗΠΑ, ενώ η έγκριση του από τη Γερουσία, όπου υπάρχει σχεδόν ισάριθμή κατανομή εδρών μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών θα αποτελέσει μία μεγάλη πολιτική νίκη για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά και για μία διακομματική ομάδα γερουσιαστών, που εδώ και μήνες καταρτίζουν τις προβλέψεις του αναφερόμενου νομοσχεδίου.

Ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση του νομοσχεδίου έγινε χθες, όταν 67 γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένων και 18 Ρεπουμπλικάνων ψήφισαν για τον περιορισμό της συζήτησης, ενώ με άνεση ξεπεράστηκε το όριο των 60 θετικών ψήφων που απαιτούνται για την έγκριση των περισσότερων νομοσχεδίων από τη Γερουσία.

Ωστόσο, θα πρέπει το σύνολο των 100 γερουσιαστών να συμφωνήσουν για την επιτάχυνση της διαδικασίας, ενώ στην αντίθεση περίπτωση, η ψήφιση του νομοσχεδίου θα καθυστερήσει μέχρι τη Δευτέρα ή την Τρίτη, υπό την εφαρμογή του κοινοβουλευτικού κανονισμού, που απαιτεί την αργή προώθηση του νομοσχεδίου σε όλα τα στάδια.

Γερουσιαστές από τα δύο κόμματα έχουν εργαστεί για το πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα εξετάσει το συνδυασμό τροπολογιών που έχουν προταθεί από Δημοκρατικούς, Ρεπουμπλικάνους, αλλά και σε διακομματικό επίπεδο, στο πλαίσιο ενός επισπευσμένου χρονοδιαγράμματος.

O ρόλος του Μπιλ Χάγκερτι

Η όλη προσπάθεια, παρακωλύεται από τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μπίλ Χάγκερτι, ένα νέο γερουσιαστή από το Τενεσί, που είναι αντίθετος στην ταχεία προώθηση του νομοσχεδίου, εξαιτίας των επιπτώσεων που έχει στο έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

«Δε μπορώ να λάβω μέρος στην προσπάθεια να γίνει αυτό, με τέτοιο τρόπο» διακήρυξε χθες ο Χάγκερτι από την ολομέλεια της Γερουσίας, ενώ ο ίδιος, ήταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Χάγκερτι είχε ανακοινώσει την αντίθεσή του, την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την πρόβλεψη το ανεξάρτητου Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) ότι το νομοσχέδιο θα αυξήσει τα ελλείμματα κατά 256 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία δεκαετία.

Η ανάλυση του CBO (https://www.reuters.com/article/biden-infrastructure-costs/factbox-cbo-estimate-leaves-u-s-budget-shortfall-for-infrastructure-bill-backers-idUSL1N2PC30J ) δε συμπεριλαμβάνει 57 δισεκατομμύρια δολάρια σε προστιθέμενα έσοδα, τα οποία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να εισπράξει μακροπρόθεσμα, από τα οικονομικά οφέλη των προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των υποδομών.

Επίσης, δεν προσμετράει 53 δισεκατομμύρια δολάρια από ομοσπονδιακές δαπάνες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και προέρχονται από κονδύλια υποστήριξης των ανέργων και θα επιστραφούν από τις αμερικανικές πολιτείες.

Ο Χάγκερτι δεν έδωσε κάποια ένδειξη αλλαγής της στάσης του, αργά χθες το βράδυ, καθώς τον προσέγγισε στην ολομέλεια της Γερουσίας, ένας αριθμός Ρεπουμπλικάνων που φοβούνται ότι η αντίθεσή του στο νομοσχέδιο θα εμποδίσει την ψήφιση τροπολογιών, οι οποίες, κατά την άποψή τους θα βελτιώσουν το νομοσχέδιο.

«Αδιέξοδο. Αυτός είναι ο τίτλος: αδιέξοδο. Δεν υπάρχει κάτι κατώτερο από αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Κόρνιν.

Πέρα από τον εκνευρισμό των Ρεπουμπλικάνων, οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι το αδιέξοδο με τις τροπολογίες δεν αποτελεί απειλή για τον απώτερο στόχο της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.

«Στο τέλος της ημέρας, το νομοσχέδιο είναι πολύ σημαντικό για να μην ψηφιστεί. Πολύ σημαντικό. Η αποτυχία, όπως λένε δεν αποτελεί επιλογή» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γερουσιαστής Τομ Κάρπερ, που διαχειρίζεται για τους Δημοκρατικούς, την πορεία του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή